Tekst objavljen: 27.01.2024 18:00        


Za kupovinu novog vozila potrebni su prihodi od 100 hiljada dolara a američke porodice prosečno zarade 80 hiljada dolara godišnje

Novi automobil više nije dostupan prosečnom Amerikancu


Cene novih automobila porasle su za neverovatnih 30 odstou poslednje četiri godine, pokazuju najnoviji podaci „Ko-pilota“.

Pandemija koronavirusa, inflacija i nedostatak jeftinih opcija kao da su udružili snage i urotili se protiv prosečnog Amerikanca koji više ne može priuštiti taj luksuz da kupi novo vozilo. Amerika je druga po broju proizvedenih automobila u svetu u 2023. godine, odmah iza Kine, a proizvođači su krenuli slede neke nove trendove u auto-industriji.

Ako se zna da je tek svaki deseti automobil prodat u Sjedinjenim Američkim Državama košta manje od 30. 000 dolara, nije ni čudo što Amerikanci svoje automobile sve duže voze i čuvaju.

Čak ni kupovina polovnih automobila nije mnogo povoljnija opcija jer podaci pokazuju da samo jedna trećina, ili tačnije 28 odsto tih vozila košta manje od 20.000 dolara, piše „Karbaz“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najnovije brojke pokazuju da je prosečna cena novog vozila prodatog u Americi oko 48.451 dolara. Stručna publikacija „Market voč“ napominje da američkim kupcima automobila treba godišnji prihod od 100.000 dolara da bi kupili novo vozilo.

S druge strane statistika pokazuje da je prosečni prihod u američkom domaćinstvu nešto viši od 80.000 dolara. Ovo pokazuje da je su novi automobili postali skupi ali i to da Amerikanci nisu plaćeni kao pre 20 godina računajući realnu kupovnu moć.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sjedinjene američke države novi automobil automobili automobilska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana