Tekst objavljen: 21.10.2023 18:00        


Medijalno bogatstvo pruža najtačniju sliku bogatstva neke zemlje

Nije Švajcarska, nije ni Luksemburg: U ovoj evropskoj zemlji žive najbogatiji ljudi na svetu


Mnogi ekonomisti veruju da medijalno bogatstvo pruža najtačniju sliku bogatstva neke zemlje,jer identifikuje srednju tačku skupa podataka, sa polovinom podataka iznad tog broja i polovinom ispod.

To znači da se na taj način eliminišu jednokratni uticaji, poput broja milijardera, kojih u SAD i Švajcarskoj ima na hiljade.

Tako, prema godišnjem izveštaju o bogatstvu švajcarske banke UBS, najveću finansijsku imovinu po glavi stanovnika imaju Švajcarci,ali najveće medijalno bogatstvo - Belgijanci.

Kad se posmatra iz perspektive medijalnog bogatstva, Belgija zauzima prvo mesto u 2023. pri čemu je po prvi put prestigla Australiju. Visoki postotak vlasništva nad nekretninama i visoke cene nekretnina dovele su do rasta bogatstva evropskih domaćinstava.

Medijalno bogatstvo u SAD-u iznosilo je 107.739 dolara, što ga stavlja na 12. mesto. Sveukupno, medijalno bogatstvo najbrže raste u Kini te se od 2000. godine povećalo za osam puta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema banci UBS, prosečno globalno bogatstvo po punoletnoj osobi je 84.718 dolara, a Švajcarska zauzima vrh sa 685.226 dolara po osobi.

Kako navodi Poslovni.hr, više od 15 odsto stanovništva Švajcarske su milioneri. Ipak, kada se pogleda srednje bogatstvo po osobi, ono iznosi 167.353 dolara, što je razlika od 517.000 dolara.

Pet od deset najbogatijih zemalja po prosečnom bogatstvu nalaze se u zapadnoj Evropi, uključujući Dansku, Norvešku, Holandiju i Belgiju.

SAD zauzima drugo mesto s prosečnim bogatstvom po odraslom od 551.347 dolara. Sveukupno, u SAD-u živi 38 posto svetskih milionera, prestižući drugu najbogatiju zemlju, Kinu za više od tri puta. S velikim jazom u bogatstvu, nejednakost u SAD-u spada među najviše, među razvijenim nacijama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
medijalno bogatstvo evropa Belgija medijalna zarada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana