Tekst objavljen: 20.07.2024 18:00        


Američka kompanija za video striming povećala broj pretplatnika

Netflix se oporavlja: U drugom tromesečju na +16,5%


Američka kompanija za video striming i TV produkciju „Netfliks“ (Netflix) ima rat broja pretplatnika u drugom kvartalu 2024. porastao za 16,5 odsto međugodišnje na 278 miliona.

„Netfliks“ je u drugom tromesečju 2024. zabeležio kvartalni prihod od 9,56 milijardi dolara i profit od 2,15 milijardi dolara, odnosno 4,88 dolara po akciji, prenosi CNBC.

Firma je na taj način prevazišla očekivanja Volstrita, koji je procenjivao rast prihoda na 9,53 milijarde dolara, a zarade po akciji na 4,74 dolara.

Kako se navodi, prihod „Netfliksa“ je u drugom kvartalu 2024. porastao za 17% međugodišnje, pre svega zbog povećanja prihoda od plaćenog članstva.

Na krilima dobrih kvartalnih rezultata kompanija je povećala i svoje izglede za 2024. i sada smatra da će njeni prihodi ove godine porasti za 14% do 15% međugodišnje, dok je prethodno očekivao rast za jedna procentni poen manje.

U prošlom tromesečju je kompanija upozorila investitore da će od 2025. prestati da saopštava podatke o broju pretplatnika na kvartalnom nivou pošto „želi da se usresredi na podatke o prihodu i operativnoj marži“.


Izazovna 2023.

„Netfliks“ se suočio sa brojnim izazovima u 2023. godini, zbog čega je imao finanisjskih poteškoća.

Povećana je konkurencija na tržištu striming usluga (Disney+, HBO Max i Amazon Prime Video), a sama kompanije je ušla u kotroverznu primenu mera za ograničavanje deljenja naloga, što je u početku naišlo na negodovanje korisnika.

U 2023. godini, „Netfliks“ je počeo da primenjuje strože mere za ograničavanje ove prakse. Uveli su sistem gde bi nalozi za koje se otkrije da se dele izvan domaćinstva bili pozvani da plate dodatnu naknadu za dodatne korisnike. Ovaj potez je imao za cilj da pretvori one koji dele lozinke u platežne korisnike, ali je u početku naišao na značajan otpor korisnika koji su se navikli na deljenje naloga.

Kompanija je morala da balansira između potencijalnog povećanja prihoda i rizika od gubitka pretplatnika koji bi mogli da otkažu pretplatu umesto da plaćaju više.

Pojavila se i zabrinutost korisnika oko kvaliteta sadržaja, jer neki kritičari smatraju da je originalan sadržaja nedosledan u tom pogledu.

„Netfliks“ je pokrenuo nivo pretplate sa reklamama, što je predstavljalo značajan zaokret od njihovog prethodnog modela bez reklama jer se kompanija suočava sa visokim troškovima za proizvodnju i nabavku sadržaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
netflix online streaming berze skok akcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana