Tekst objavljen: 22.05.2019 13:44        


Viši savetnik nemačke vlade Lars Feld među prvima je upozorio na usporavanje nemačke privrede a u najnovijem razgovoru za britanske medije skrenuo je pažnju i na Italiju, predviđajući moguće prelivanje problema i na druge zemlje evrozone.

Nemački stručnjak upozorava na novu krizu u Evrozoni

Feld je u razgovoru za BBC iskazao strah od moguće nove finansijske krize u Evropi.

Nemačka vlada očekuje rast od svega 0,5 odsto u ovoj godini dok je samo unazad par meseci očekivala rast od 1,8 odsto. Među glavnim razlozima sniženih prognoza izdvaja se proizvodni sektor koji pritišću brojni problemi.

Italija ipak svim snagama nastoji otkloniti pretnju nove recesije, vodeći bitku s visokim javnim dugom i bankarskom krizom, zbog čega je i dalje ranjiva, upozorava viši savetnik nemačke vlade u razgovoru za BBC.

Zbog planirane veće budžetske potrošnje poreznih prihoda talijanski budžetski manjak i javni dug naglo rastu i na putu su da premaše najviše dopuštene nivoe u Evropskoj uniji, dodatno narušavajući finansijsku verodnostojnost zemlje.

Evroskeptična vlada u Rimu opterećena je javnim dugom u visini 132,2 odsto BDP-a, prema podacima Evrostata za 2018. - veći dug ima samo Grčka. Zabrinutost zbog tako visokog duga mogla bi pojačati pritisak na italijanski finansijski sistem.

"Bankarski sistem u Italiji nije siguran koliko bismo priželjkivali. Teškoće bi se mogle proširiti na druge zemlje - posebno iz italijanskog bankarskog sistema na one drugih zemalja. Pre svega valja ipak upozoriti na opasnost širenja problema iz italijanske vlade na čitav tamošnji bankarski sistem", naglasio je Feld u razgovoru za BBC.

To bi moglo izgledati kao nova kriza u evrozoni, zaključuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U prošle tri godine pomoć je već zatražilo sedam talijanskih banaka, podseća Feld. Njega brinu i rizici koji prete najvećem gospodarstvu u evrozoni.

Stroži standardi za emisiju štetnih ispušnih gasova zatekli su prošle godine automobilsku industriju, smanjivši prodaju u drugoj polovini prošle godine. Dodatne probleme stvorila je suša koje je izazvala velike poremećaje u transportu rekom Rajnom, podseća.

Te poteškoće bile su kratkog veka ali proizvodni sektor - zaslužan za oko petinu nemačkog godišnjeg BDP-a - i dalje je pogođen slabijom tražnjom iz Kine i prekidima izazvanim američko-kineskim trgovinskim ratom.

Nemačka se paralelno suočava i s dugoročnim izazovom očuvanja prednosti u odnosu na sve žešću globalnu konkurenciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Italija evrozona kriza privreda Nemačka lars feld

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana