EUR 117,60 USD 105,68 CHF 109,90

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 03.06.20. :: 117.5870 rsd

Tekst objavljen: 02.04.2020 12:10        


Nemački institut "Ifo" procenjuje da će aktuelna kriza u vezi pandemije virusa korona evropske države koštati više stotina milijardi evra

Nemački institut izneo procene: Korona će Evropu koštati stotine milijardi evra

Gotovo svaka država Evrope je već usvojila paket mera pomoći privredi od više miliona evra, ali i te mere neće moći da saniraju štete koje privreda trpi usled mera za suzbijanje širenja virusa, procenjuje institut.

Izostanak proizvodnje koštaće miliajrde, i to svaku zemlju pojedinačno, ali su preduzete čvrste mere svrsishodne, istakao je šef "Ifo" Klemens Fuest.

"Pored medicinskih i ekonomski razlozi govore u prilog masivnim investicijama u zdravstvenu zaštitu. Samo tako se može epidemija suzbiti, a istovremeno nakon toga možemo zatvaranje radnji i škola postepeno ponovo ukinuti", naglasio je on povodom studije o šteti.

Ističe da preduzeća moraju biti spremna da se brzo povrate, pa je hitno potrebno da preduzmu mere koje omogućavaju povezivanje obnove proizvodnje sa suzbijanjem epidemije.

Ukoliko firme budu duže od mesec dana zatvorene gubici bi, prema Fuestu, veoma brzo dostigli dimenzije koje su iznad pada privrednog rasta ranijih recesija, elementarnih nepogoda u istoriji EU.

Što se Nemačke tiče nominalni troškovi za dva meseca zatvorene privrede iznosili bi između 255 i 495 milijardi evra.

Sa svakom daljom nedeljom šteta raste za 25 do 57 milijardi evra.

Kada je reč o Austriji zatvaranje na dva meseca kompanija stajaće 34 do 57 milijardi evra, a svaka dalja nedelja stajaće daljih 3 do 7 milijardi evra.

Što se Francuske tiče dvomesečno zatvaranje koštaće 176 do 298 milijardi evra, a za svaku dalju nedelju 18 do 35 milijardi evra.

Velika Britanija pretrpela bi štetu od dvomesečne obustave rada privrede u iznosu od 193 do 328 milijardi evra, a svaka dalja nedelja stajala bi 19 do 38 milijardi evra.

Poređenja radi Švajcarsku dvomesečno zatvaranje privrede košta između 49 i 81 milijardu evra, a svaka dalja nedelja stajala bi 5 do 10 milijardi evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
IFO institut koliko će evropu koštati korona evropa ekonomska kriza korona virus Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana