Tekst objavljen: 12.07.2020 9:00        


Nakon žestokog pada uzrokovanog pandemijom korona virusa, nemačka industrija ponovo dobija porudžbine, raste i potrošnja, ali se petina preduzeća i dalje bori za opstanak

Nemačka industrija na putu oporavka

Nemačka industrija je u maju ponovo dobila znatno veći broj porudžbina, nakon što je zbog korona krize doživela slom.

Prema podacima Savezne službe za statistiku, broj porudžbina je za 10,4 procenta bio veći nego u aprilu, prenosi Dojče vele.

Ali, ako se brojke uporede na godišnjem nivou, to je i dalje drastičnih 29,3 procenta manje nego 2019. godine.

Poređenje sa periodom pre krize pokazuje koliko je korona opteretila industriju: još uvek je 30 odsto manje porudžbina nego u februaru, a kada je reč o autoindustriji porudžbine su se prepolovile. Unutar Nemačke, industrija je u maju primila 12,3 odsto više porudžbina nego u aprilu, a iz inostranstva je takođe stiglo 8,8 procenata više porudžbina. Iz evrozone je bilo čak 21 odsto više porudžbina, što je znatno veće povećanje nego van zone evra.

Posebno je povećan broj porudžbina kapitalne robe, poput mašina.

Ministarstvo privrede je saopštilo da je industrija već prošla najnižu tačku recesije i pri tom posebno ukazalo na automobilsku branšu i porast porudžbina u maju za 40 procenata. Ukupno gledano, to je i dalje veoma nizak broj porudžbina, posebno iz inostranstva van evropskog kontinenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ali, najgore je iza nas -komentariše Tomas Gicel, glavni ekonomista lihtenštajnske VP banke, ali dodaje da dobri podaci ne bi trebalo da zavaraju da kriza nije ni blizu kraja. Jer, brzo širenje virusa u SAD ne sluti na dobro. A delom još uvek prekinuti međunarodni lanci snabdevanja sigurno će ostaviti negativan uticaj na duže staze.Nemačka industrija će još duže vreme osećati posledice virusa -smatra Gicel.

Poboljšalo se i raspoloženje potrošača. Barometar potrošnje, koji je objavilo Trgovinsko udruženje Nemačke (HDE) u julu je povećan na 96,3 boda, što je približno isto stanje kao u aprilu, dok je taj podatak za jun bio manji - 93,5 boda.Slične podatke su objavili Nemačka razvojna banka (KfW) kao i Ifo institut iz Minhena u svom barometru o stanju firmi srednje veličine: poslovna klima kod preduzeća srednje veličine u junu je značajno porasla, a i veliki koncerni polaze od toga da je najgore iza njih. Ali, ipak je raspoloženje prilično daleko od onog pre pandemije.

Prema Ifo institutu, 21 odsto ili svako peto preduzeće u Nemačkoj smatra da mu je ugrožen opstanak u korona krizi. Zato se u narednim mesecima ne isključuje talas nesolventnosti. Eksperti kažu da su posebno pogođene firme koja pružaju usluge, od kojih se 27 odsto izjasnilo da su ugroženi. Posebno klimava situacija je u turističkim agencijama i tur operaterima: 85 odsto njih je u strahu za ekonomsku egzistenciju. Kada je reč o firmama koja nude smeštaj, njih 76 odsto je u strahu za ekonomski opstanak, a u gastronomiji 67 procenata. Ali, i 55 odsto kreativnih radnika, umetnika i zabavljača smatra da im je egzistencija ugrožena, upozorava Ifo institut. U trgovini se 18 odsto anketiranih firmi oseća ugroženo, najviše trgovci u maloprodaji.

U industriji se ugroženim oseća 17 odsto firmi, a tu je posebno pogođena metalna industrija sa 53 procenta, kao i tekstilna industrija sa 38 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oporavak nemačke industrije Nemačka nemačka industrija pandemija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana