Tekst objavljen: 20.04.2021 12:05        


Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je ocenio da je štednja u bankama i dalje bitna za razvoj srpske ekonomije i da je srpsko bankarsko tržište za sada daleko od negativnih kamatnih stopa na depozite stanovništva

"Ne treba očekivati negativne kamatne stope na štedne depozite"

„Ne treba očekivati negativne kamatne stope na štedne depozite u bankama u Srbiji. Razlozi za to, pre svega, leže u činjenici da su kamatne stope na evroštednju na domaćem tržištu znatno veće nego u zemljama evrozone i da je za banke ovako prikupljena štednja jeftiniji način da dođu do dodatnih izvora za finansiranje svoje kreditne aktivnosti, nego da se zadužuju u inostranstvu“, kazao je Vasić za Magazin Biznis.

Dodao je da je jak dodatni argument i to što Narodna banka Srbije trenutno ne zaračunava negativne kamatne stope na izdvojenu deviznu rezervu banaka, kao i da ne postoje nikakvi nagoveštaji da će se to desiti u skorijoj budućnosti.

„Sredstva prikupljena kroz štednju za banke predstavljaju realan izvor za dodatnu kreditnu aktivnost i podršku privredi i građanima. Trenutne kamatne stope na evro štednju u Srbiji su i dalje na višem nivou nego što je to slučaj u zemljama evrozone. Osnovni razlog za to verovatno je rejting zemlje, koji je, iako poboljšan, i dalje ispod investicionog ranga, što za sobom povlači veće troškove zaduživanja domaćih banaka u inostranstvu, nego što je slučaj sa bankama koje posluju u evrozoni. To se direktno odražava na kamatne stope na domaću štednju u evrima“, rekao je Vasić.

Evropska centralna banka, kako je istakao, drži negativnu referentnu kamatnu stopu, što se prelilo na poslovanje banaka na međunarodnom tržištu, a takvu praksu imaju samo neke banke i to samo na određenu vrstu štednje – na primer, na štednju veću od milion evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Cilj je jasan, da se posle perioda krize dobije oživljavanje kreditne aktivnosti, samim tim i jačanje ekonomija evrozone. Ranije je slične mere primenjivala Japanska centralna banka. Novac je jeftin, samim tim i dostupan privredi za nove investicije. Kada govorimo o predviđanjima, najnovije procene finansijskih analitičara ukazuju da bi ovakav trend mogao da potraje u naredne dve, do dve i po godine. Važan uticaj na ove relacije imaće i trend uvođenja digitalnog evra, koji realizuje Evropska centralna banka“, ukazao je Vasić.

Podsetio je daećina zemalja ima negativnu kamatnu stopu i to ne samo za operacije kratke ročnosti, nego čak i za dugoročne finansijske aranžmane.

„Na primer, nemačka referentna stopa Bund je minus 0,45 odsto, a slična situacija je i u drugim zemljama. Ovakav trend je direktno povezan sa monetarnom politikom koju vodi Evropska centralna banka i u budućnosti će zavisiti od odluka monetarnih vlasti, ali i od opšteg ekonomskog ambijenta. To znači da u analizi ovog trenda moramo voditi računa i o ekonomskim, ali možda više i o neekonomskim faktorima, kao što je uticaj krize izazvane pandemijom, odnosno uspeh ili neuspeh sa kojim je budemo rešavali“, ocenio je Vasić u intervjuu za Magazin Biznis.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatne stope štednja štednja građana štednja u bankama kamatne stope vladimir vasić negativne kamatne stope Udruženje banaka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana