Tekst objavljen: 28.03.2020 18:00        


Mafija je i tokom ove pandemije dokazala da je najbolje organizovana korporacija u svetu. Preduzetnici s one strane zakona već imaju velike zalihe – od maski i lekova, preko hrane i droge i čekaju da cene deficirarnih roba uzlete u nebo

Mafija - najorganizovanija kompanija u vreme korone

Dok italijanska „Ndrangheta“ ima svoje ljude čak i u zdravstvenom sistemu, mafijaši u Brazilu su preuzeli kontrolu da se poštuju policijski čas i druge karantinske mere u favelama, i „usput“ obavljaju unosne poslove.

Dok se građani bave golim opstankom, brojem zaraženih i mrtvih u vreme pandemije korona virusa, kriminalci ne samo da više nisu udarna vest u medijima, već ni policija ni parvosudni organi više ne stižu da se bave njima kao u regularnim okolnostima. Kao i sve velike krize, i oba je idealna za „lovce u mutnom“. Kad je neko u strahu, ne pita odakle potiču osnovne namirnice, neophodni lekovi za hronične bolesnike, maske, dezinfekciona sredstva….

Mafijaši se ekspresno prilagođavaju pandemiji, iako je nisu očekivali, piše italijanski časopis „La Repubblica“. Čak ni hongkonška Trijada se nije nadala ovakvoj prilici na tržištu, niti je unapred isplanirala svoje poslovanje u novim uslovima straha od opšte zaraze. Ali ono što se dešava od Kine, preko Meksika, Kosova i Italije do Irana, ukazuje na izuzetno brz zaokret mafijaških preduzetnika u prilagođavanju novim okolnostima.

Mafija u italijanskom zdravstvu

U Italiji je mafija odavno prodrla u vrhove medicinskog sektora, pa jedna od najjačih mafijaških organizacija „Ndrangheta“ ima svoje „referente“ čak u zdravstvenom sistemu u Lombardiji. Ali pravi posao nije krađa maski iz skladišta i njihova preprodaja, jer su Turska, Indija, Rusija, Kazahstan, Ukrajina, Rumunija i druge zemlje zaustavile ili drastično umanjile izvoz maski. Dvadeset miliona maski, uključujući hirurške Fpp2 i Fpp3, blokirano je u zemljama u kojima se proizvode. Ko će u ovim okolnostima dogovarati prebacivanje ovakve robe preko mahom zatvorenih granica i njenu dalju distribuciju?

Dalje, šta će se dogoditi kada počnu sporije da se dopremaju hrana i benzin? Ko će biti u stanju da zaobiđe sve zabrane i isporuči robu? Zna se: mafijaši. Svako zatvaranje kompanija koje legalno proizvode i dopremaju osnovne potrepštine do građana otvara dodatni prostor za poslovanje veoma organizovanih i povezanih kriminalnih organizacija.

„Aerodromi i brodske kompanije Istočne Europe i Južne Amerike koje se koriste za trgovinu drogom pripremaju se za dobrodošlicu novim robama koje se hitno traže na tržištu. I tržište lekova je reagovalo na epidemiju povlačenjem velikih zaliha, baš kao i tržište hrane ili droge. Nisu u Amsterdamu i Njujorku trgovci marihuanom tek tako doživeli eksploziju u prodaji odmah po najavi restrikcija. Neko je napunio magacine, s planom da sačeka vreme kada će cene naglo početi da rastu“, piše „La Repubblica“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Brazilska mafija kontroliše policijski čas u favelama

Mafijaške uzlete i dominaciju na tržištu beleže mnoge epidemije u istoriji, poput kolere u Napulju 1884. godine, kada je mafijaška „Camorra“ potpuno preuzela javne radove i kompletnu obnovu grada. Ni za vreme kuge, tadašnja aristokratija nije znala da upravlja krizom, pa je sklapala ugovore s mafijom koja je preuzela dobavljačke lance, kontrolu puteva, sahranjivanje mrtvih… Stoga se ni današnji mafijaši, kojima granice ne predstavljaju prepreku u poslovanju, nimalo ne plaše obustave šengena, već u strogom zatvaranju granica vide dodatnu šansu i sopstvenu korist.

Brazilski mediji javljaju da su kriminalci u favelama Rio de Žaneira čak preuzeli kontrolu poštovanja policijskog časa i drugih preventivnih mera protiv korone, jer država ne može da izađe na kraj sa tamošnjom sirotinjom koja te mere ne poštuje. „Ko se kreće ulicom ili ide u šetnju, poslužiće kao primer da to ne sme da se radi. Bolje vam je da ostanete kod kuće ne radeći ništa, nego da sa nama imate posla“, pooručuju samoproglašeni mafijaški higijeničari sugrađanima iz slamova, koristeći ovu priliku da „usput“ obavljaju nove unosne poslove, piše „La Repubblica“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus Italija Brazil mafija kriminal

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana