Tekst objavljen: 04.07.2019 10:50        


Od kako je 1989. godine donet Zakon o bankama i drugim finansijskim institucijama, koji je, uz određene „kozmetičke“ izmene i dalje aktuelan, naša država je nekoliko puta promenila ime i društveno uređenje

Loš izbor stambenog kredita može da vas košta koliko i nov auto

U tom pravnom aktu stoji da sve banke koje rade kod nas moraju da posluju i sa stanovništvom i sa firmama i da za sve njih moraju da imaju ponude svojih proizvoda, na primer – kredita.

Zbog tog pravila banke u Srbiji moraju da imaju ponude svih proizvoda, iako neke od njih to možda ne bi želele.

Kada banke ne žele da se zamaraju sa nekim od tih poslova, smisle različite taktike kako da odvrate neke od potencijalnih klijenata. Na primer, uopšte ne reklamiraju neki proizvod ili ga čak ni ne pomenu na zvaničnom sajtu.

Druga taktika koju primenjuju je da odrede vrlo visoku cenu nekog proizvoda, pa onda niko ne poželi da ga kupi, kada već na drugom mestu ima daleko jeftinije.

Da ne bude zabune, ovakva politika banaka je potpuno legitimna, a na nama građanima je da odaberemo najpovoljniju ponudu za nas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kamatica tim je odlučio da istraži kakva je ponuda stambenih kredita u bankama koje posluju na srpskom tržištu i tako pomogne svima koji traže ili koji će tek tražiti stambeni kredit.

Da bismo utvrdili gde je stambeni kredit najpovoljniji upoređivali smo EKS (efektivnu kamatnu stopu) stambenih kredita. Prosečna kamatna stopa za ovaj kredit u Srbiji je preko 3 posto, u zavisnosti od banke, a ponegde ide i do preko 4 posto.

Dakle, naš savet je da gledate ponude koji imaju ovakav EKS. Uz pomoć Kreditnog kalkulatora na Kamatici  možemo da izračunamo da ćemo za uzetih 50 000 evra kredita na 20 godina sa kamatnom stopom od 3,74% na kraju ukupno platiti oko 71 000 evra. Što znači da ćemo na ime kamate platiti 21 hiljadu evra.

Ukoliko se možda odlučite za isti iznos kredita i isti rok otplate po kamatnoj stopi od 6,19% na kraju ćete platiti 87 300 evra, što znači da ćemo na ime kamate dati 37 300 evra. Ovo je ujedno kamata kod AIK banke i trenutno najviša kamatna stopa koja u Srbiji postoji za stambene kredite.

Isti kredit, isti proizvod, a razlika koju ćete platiti je 16 300 evra. Toliko možete da uštedite ako odaberete pravu banku u kojoj ćete podići kredit. Za taj novac možete, primera radi da kupite novu Škodu „Oktaviju“, Mazdu „G90“, kao i nove Renoove modele „Kaptur“, i „Megan“.

Ako ste čvrsto odlučili da uzmete stambeni kredit, detaljnu ponudu možete pogledati na našem sajtu, a sada znate koje banke ne treba da posećujete kada vam zatreba novac za novu nekretninu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina nekretnine nekretnine automobili nks eks kamatna stopa stambeni kredit kamata stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana