Tekst objavljen: 24.02.2020 15:55        


Za proteklih pet godina kod nas je za otvaranja firme prevaljen put od nekoliko meseci do 24 časa

Lakše je otvoriti nego zatvoriti firmu u našoj zemlji

Uvedene su elektronske usluge, sistem jednog šaltera i poslovanje bez papira i pečata. Ko je na najvećem dobitku i kada će onima koji procene da biznis nije za njih biti lakše da firmu zatvore?

Umesto nekadašnjih gužvi, u APR-u po koji vlasnik firme. Većinu posla rade knjigovođe, bez preke potrebe da dolaze na šalter. Uz digitalni potpis u tu instituciju stiže i više od 300.000 finasijskih izveštaja.

"Verujte ja sam jedan od tih koji je to radio ručno i znate tu moraju da se slože sve kolone, sada kada ukucam elektronski to sve i kada se pojavi neka greška koju ispravljam, prosto ne mogu da verujem da smo to nekad radili sve ručno", kaže Dragan Stošić, vlasnik knjigovodstvene agencije.

Računovođa Dragana Marić kaže da svakodnevno koristi sve državne portale, između ostalog APR, koji je pored e-poreza najvažnija.

Koliko je važno elektronske usluge prilagođavati, upućuje primer novog poreskog rešenja, koje je sa portala Poreske uprave preuzelo svega 60 odsto paušalaca.

"Mi intenzivno radimo na uspostavljanju praktično notifikaciji odnosno dostavljanju obaveštenja putem SMS poruke ili mejlom svim obveznicima da je poreska uprava dostavila dokument", kaže Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sa osnivanjem firme u APR-u, dobija se poreski broj, opredeljuje se za paušalni ili PDV obračun poreza, od ove godine istovremena je i prijava na sve tri vrste socijalnog osiguranja. Sve to uz nekoliko šaltera manje.

"Minimum četiri, ako kažemo da je i uvođenjem elektronske registracije izostavljena i obaveznost overe osnivačkog akta kod notara, onda možemo reći da je to započinjanje poslovanja jako uprošćeno", kaže Marija Pajić iz APR-a.

Sa druge strane, izlazak iz posla nije jednostavan. Preduzetniku je neophodna potvrda da je izmirio sve poreske obaveze, u suprotnom firma ostaje, a dugovi rastu.

"Da se propiše da preduzetnik može da se briše iz registra preduzetnika i bez donošenja te potvrde, s tim da jednostavno ta njegova obaveza i dalje egzistira prema Poreskoj upravi", navodi Đorđe Vukotić iz Naleda.

Pošto bez odgovarajućih potvrda i ne mogu da predaju zahtev za gašenje, ne zna se koliko preduzetnika to želi. Izvesno je da je u postupku gašenja oko 10.000 privrednih društava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija otvaranje firme zatvaranje firme porez apr agencija za privredne registre biznis firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana