Tekst objavljen: 11.08.2020 10:10        


Lakši i komforniji onlajn način kupovine može da se završi sa problemom za potrošača. Dešava se da naručena veš-mašina ili neki drugi proizvod većih dimenzija, za koji kupac očekuje da će mu stići do stana na višem spratu, bude isporučen ispred zgrade

Kurirske službe tokom pandemije promenile praksu, dostavljaju samo do zgrade

Često potrošačima stiže oštećena roba ili kuriri uopšte i ne pokušaju da isporuče pošiljku, a u sandučetu ostave obaveštenje kao da su to učinili i informaciju gde i u kom roku potrošač može da preuzme robu. Sve su ovo situacije na koje se građani žale udruženjima za zaštitu potrošača.

Šef pravnog tima NOPS-a, Mladen Alfirović kaže da trgovac ima obavezu da proizvod isporuči na adresu koju odredi potrošač, a nema pravo da je ostavlja ispred zgrade ili ispred vrata stana ili kuće. Takođe, dodatno naplaćivanje te usluge mora da bude ugovoreno, a ukoliko kupac nije obavešten o tome, nema obavezu da plati.

- Svaki prodavac je dužan da pre zaključenja ugovora o prodaji potrošača na jasan način informiše o karakteristikama proizvoda, eventualnim troškovima isporuke i ceni - precizira Alfirović. - Kupac može i da odbije prijem robe ukoliko nije bio obavešten i ona se vraća pošiljaocu. U takvim situacijama potrošač ne mora ništa da dokazuje, a ako trgovac smatra da je prijem robe odbijen bez osnova, to on mora da dokaže.

Vlasnica kurirske službe "Dekspres", Ljiljana Karaklajić, kaže za "Novosti" da je zbog situacije izazvane pandemijom došlo do nekih promena u načinu isporučivanja robe njihovog preduzeća.

- Tokom vanrednog stanja zbog okolnosti nismo mogli pošiljke da dostavljamo u redovnom vremenu, već u roku od dva do sedam dana i to smo istakli na sajtu - kaže Karaklajićeva. - Da bismo zaštitili zdravlje naših radnika robu i u vanrednom stanju i sada isporučujemo do zgrade. Naš zahtev je da dostava bude na otvorenom prostoru. Samo starijoj populaciji donosimo na vrata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osam dana

Građani se često žale da se roba isporučuje oštećena. Alfirović objašnjava da malo potrošača zna da ima rok od osam dana da prijavi nedostatke, jer trgovci uglavnom prihvataju samo žalbe koje su stigle u roku od jednog dana.

- Prema Zakonu o obligacionim odnosima, kupac ima rok od osam dana da se obrati prodavcu u slučaju da isporučeni proizvod ima vidljivih oštećenja - navodi naš sagovornik. - Međutim, u praksi trgovci uglavnom uvažavaju samo prijave koje stignu u roku od 24 sata, a teže ukoliko je period duži.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurirske službe dostava dostava robe pandemija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana