Tekst objavljen: 17.01.2020 11:55        


Kupiti ili čekati? Nakon vrtoglavog skoka cena nekretnina u Srbiji, za 30 odsto od 2016. godine, pitanje je kako će se tržište nekretnina kretati u narednom periodu. Poznavaoci tvrde da ne treba očekivati značajnije promene

Kupiti stan ili sačekati bolje vreme?

Tražnje će, kako tvrde, biti ali i povećane ponude, što bi trebalo da napravi balans i cene zadrži na približno aktuelnom nivou.

Praktično, kvadrat u Beogradu biće moguće kupiti po ceni od oko 1.000 evra, koliko košta na periferiji, do oko 3.000 evra koliko ga prodavci cene na luksuznim lokacijama u prestonici. Kvadrat u Novom Sadu istovremeno se kreće od 700 do 2.000 evra, a u Nišu od 500 do 1.000 evra.

"Cena kvadrata će u ovoj godini ostati na prošlogodišnjem nivou. U zonama gde je veća tražnja moguće je očekivati neki manji skok, ali će cene generalno biti slične cenama u 2019. godini. S jedne strane, tražnja postoji, posebno za manjim stanovima, jednosobnim, jednoiposobnim i dvosobnim, ali s druge ima dosta završenih objekata sa velikim stanovima i nepovoljnom strukturom", ocenio je potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić.

Kako je dodao, stanovi su tržišna kategorija, "što znači da veća ponuda znači manju cenu, mada dosta toga zavisi i od kreditne moći građana".

Na pitanje hoće li kvadrat poskupeti, Miloš Mitić, operativni direktor u CityExpert servisu za promet nekretnina, ocenjuje da na formiranje cena utiču brojni faktori, poput stanja u privredi države, ekonomskih pokazatelja i stanja u bankarskom sistemu .Kako ocenjuje za "Blic Biznis", u narednom, kraćem vremenskom intervalu, može se očekivati rast cena , ali kako napominje nikako to neće biti dramatično.

"Cenu nekretnine formiraju brojni faktori, a neke je teško predvideti. Na primer, pred nama su izbori u Srbiji, a krajem godine su izbori u Americi. Ovi drugi mogu uticati na stanje u bankarskom sistemu i na stvoren balon', tako da ako dođe do pucanja istog, efekti će se osetiti i u Evropi", objašnjava Mitić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Govoreći o prednostima i manama kupovine stana u ovom trenutku, ističe da je prednost jednostavniji proces dobijanja bankarskih kredita, što je vrlo bitno s obzirom na to da veliki broj kupaca u Srbiji nekretninu kupuje preko kredita. Nasuprot tome, kao manu vidi preskupe nekretnine.

Na Međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina održanoj nedavno u Beogradu rečeno je da tržište nekretnina u Jugoistočnoj Evropi nastavlja da raste brže nego što se to očekivalo.

"Ne može se očekivati pad cena, očekujemo jaku tražnju i nadamo se da će zbog povećane ponude cene usporiti sa rastom. Cilj je da usporimo rast cena, pa tek onda da pričamo o padu", više puta se moglo čuti na pomenutom skupu.

Petar Jovanov iz Republičkog geodetskog zavoda izjavio je da su najtraženiji skuplji stanovi u novogradnji u novim stambenim kompleksima. Kako je ocenio, takvi kompleksi vlasnicima pružaju i dodatne sadržaje kao što su garaže, parking mesta, parkovi, teretane, sadržaji za decu. On očekuje da će se u 2020. godini nastaviti trend rasta cena prosečno od tri do devet odsto.

Kvadrat i po 200 evra

Prošle godine najjeftiniji stanovi u Srbiji mogli su da se kupe u Majdanpeku, a najskuplji u Beogradu. Tako je najjeftiniji kvadrat u Majdanpeku koštao 200 evra, a bilo je pedesetak kupoprodaja u prvih šest meseci 2019. godine.U Beogradu najjeftiji kvadrati bili su u Rakovici, od 500 do 1.432 evra. Kada je reč o staroj gradnji, najskuplji stanovi su u opštini Stari grad, s prosečnom cenom od 2.000 evra. Novi stanovi su najskuplji u opštini Savski venac s prosečnom cenom od gotovo 3.000 evra po kvadratnom metru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovanje tržište nekretnina nekretnine kupovina stana da li kupiti stan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana