Tekst objavljen: 12.10.2024 16:00        


Prošlo je više od 50 godina otkako su niskotarifne avio-kompanije nepovratno promenile način na koji putujemo, otvarajući nove gradove i zemlje po pristupačnim cenama

Kraj ere jeftinih letova za 20 evra i sa rancem na leđima?


Danas, niskotarifne avio-kompanije žele da se dalje šire, ali način na koji posluju uveliko se razlikuje na obe strane Atlantika, tražeći nove tokove prihoda na različite načine.

Dodatne usluge, često plaćene po „biber” cenama, zaštitni su znak evropskih budžetskih avio-kompanija. Easijet već godinama prodaje ekspresno ukrcavanje i sve dodatke poput dodatnog prostora za noge, a ovi dodaci ponekad mogu da iznose više od 50% prvobitne cene karte.

Njegov rival, Rianair, koji je svojevremeno dospeo na naslovne strane kada je najavio planove da putnicima naplaćuje korišćenje toaleta, zarađivao je u proseku 24 evra po putniku od doplata u drugom kvartalu 2023. godine, što je povećanje od 10% (prosečna cena avionske karte je nešto više od 40 evra u Evropi).


Razlika u odnosu na SAD

Jedna velika razlika između Evrope i SAD je u tome što u SAD niskotarifni prevoznici uglavnom rade sa istih aerodroma kao i stari prevoznici, tako da je razlika u troškovima između njih manja, recimo 20 do 30% manja. U Evropi, troškovi ponekad mogu biti i do 50% niži kada niskotarifne avio-kompanije rade sa manjih aerodroma sa nižim troškovima.

Postoji i veće tržište koje treba istražiti u Evropi, posebno u novim afričkim gradovima. Kako avioni postaju efikasniji, avio kompanije mogu da prime putnike u različitim konfiguracijama po nižim troškovima. A domet se takođe povećava. Niskotarifna avio-kompanija Viz er planira da 2025. uvede u svoju flotu Airbus A321KSLR, koji može da leti od Getvika do Džede ili Abu Dabija za nešto više od 160 evra u jednom pravcu. Posao nije u potpunosti dugotrajan, ali će pomoći aviokompaniji ako avion koji je ranije bio parkiran sada putuje preko noći pun putnika do svog odredišta.

I Rianair i Easijet su takođe uspešno proširili svoj domet na tržište paket aranžmana. Easijet Holidais, koji nudi kombinaciju jeftinih letova, hotelskih soba i izleta, pokrenut je 2022. godine i očekuje da će do 2024. godine ostvariti profit od 180 miliona funti. Rianair je potpisao ugovore sa 12 turoperatora u proteklih 12 meseci, a kupci su dodali Tui i Ekpedia na svoj postojeći paket jeftine avionske karte. Lako je za putnike koji imaju veću finansijsku zaštitu tako što rezervišu preko jednog garantovanog provajdera u slučaju da bilo koji deo njihovog odmora bude otkazan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
avio letovi low cost avio-kompanija aviosaobraćaj evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana