Tekst objavljen: 18.10.2020 18:00        


Zbog kovida-19, 60 odsto banaka u svetu zatvorilo je filijale ili skratilo radno vreme, a mnoge su primenile nove, digitalizovane procese

Korona naterala banke na digitalizaciju

Među njima su najzastupljeniji otvaranje računa - 34 odsto, metode za identifikaciju i verifikaciju na daljinu - 23 odsto i beskontaktno plaćanje - 18 odsto, pokazalo je istraživanje Dilojta.

Istraživanje o zrelosti digitalnog bankarstva, sveobuhvatnoj analizi digitalnih funkcionalnosti i situaciji na trzištu, rađeno je u 39 zemalja i 318 banaka.

Kada je o Srbiji reč, naše banke se u poređenju sa globalnim prosekom, mogu svrstati u grupu "zakasnelih digitalnih korisnika", ocenjuje se u istraživanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Navodi se da su najveće razlike u poređenju sa svetom u aktivnostima koje se odnose na otvaranje bankovnih računa, redovno korišćenje bankarskih usluga, razvoj naprednijih usluga i zatvaranje bankovnih računa. Iako Srbija u ovim kategorijama nije daleko ispod globalnog proseka, još je prilično daleko od najbolje svetske prakse, stoji u izveštaju.

"Srpske banke još nisu u potpunosti razvile višekanalnu strategiju, gde korisnicima nude sve proizvode, usluge i korisničko iskustvo kroz sve dostupne kanale", kaže rukovodilac u Sektoru za konsalting Dilojta Ivan Stefanović.

On dodaje da korisnici u Srbiji pokazuju više sklonosti ka mobilnom naspram internet bankarstva, osim u domenu investicionih proizvoda, gde je data blaga prednost internet bankarstvu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke digitalizacija digitalizacija banke pandemija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana