Zvanični kurs Evra za dan 18.01.21. :: 117.5806 rsd
Tekst objavljen: 13.04.2020 14:55        


Mnoge fabrike obustavile su proizvodnju, transport svih roba usporeno funcioniše, što je dovelo do prave nestašice nekih proizvoda u svetu. Jedno od tržišta koje je zahvatila prava nestašica jeste tržište fizičkog zlata

Korona donela i nestašicu zlata

U celoj Evropi skoro da je nemoguće kupiti zlatni dukat ili zlatnu polugu. Najveći proizvođači zlata smešteni u južnoj Švajcarskoj Argor Hereus, Valcambi i Pamp obustavili su proizvodnju radi zaštite ljudskih resursa.

Masovni karantini širom sveta i ostale mere koje vlade sprovode radi sprečavanja širenja virusa doveli su do toga, da se ljudi ne mogu kretati, a samim tim i trošiti novac.

Кao posledica toga došlo je do pada ekonomske aktivnosti. Sve grane privrede su pogođene. Neke u većoj, a neke u manjoj meri. Hotelijerstvo i ugostiteljstvo beleže nezapamćene gubitke.

Pandemija polako ali sigurno, uvodi svet u novu recesiju. Upravo iz tih razloga, mnogi ulagači želeli bi kupiti zlato upravo sada. Ulagači se plaše i masovno podižu novac iz banaka i isti žele čuvati blizu sebe. Ne treba upadati u paniku i da je u ovom momentu najbitnije sačuvati zdravlje.

Zlato je pokazalo visoku rezistentnost u ovakvim situacijama. Zato ga žele svi posedovati pre početka recesije. Poznato je da vrednost zlata u toku trajanja recesije zna da se uveća više puta. Vrednost zlata u toku recesije koja je zahvatila svet 2008. godine uvećala se 280 odsto. Nakon okončanja iste, vrednost se stabilizovala, ali cena je ostala uvećana oko 200 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zlato je lako prenosivo, lako se skladišti, ne gubi vrednost, oslobođeno je uticaja monetarnih centara itd. Na jednoj strani imamo povećanu potražnju, a na drugoj imamo ponudu približno jednaku nuli.

To je dovelo do porasta vrednosti zlata na berzi. Rast ne oslikava realnu situaciju, zbog toga što se tražnja za fizičkim zlatom, u najvećoj meri ne registruje, a samim tim i ne utiče, kao konstitutivni element u formiranju ravnotežne cene na otvorenom tržištu, tj. na svetskoj berzi.

Drugi element, na koji se odrazlila nestašica zlata, jeste razlika između SPOT cene (trenutna cena zlata na berzi) i cene fizičkog zlata.

Uvek su fizički zlatnici i poluge bili skuplji od spot cene. Ta razlika u normalnim okolnosima kretala se od 3-4 odsto u korist fizičkog zlata. Sada se ta razlika na svetskom nivou, kreće oko 10 i više procenata.

Porast premije (razlike) u korist fizičkog zlata, apsolutno je logičan iz razloga, što je ulagačima postalo jasno, da je mnogo sigurnije imati kod sebe fizičko zlato, od nekog digitalnog zapisa na berzanskom serveru (papirno zlato kupljeno na berzi).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fizičko zlato nestašica zlata zlato korona virus pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana