Tekst objavljen: 12.11.2023 18:00        


Usled pada broja radno sposobnog stanovništva, Hrvatska će iz inostranstva morati da dovede veliki broj radnika, upozorio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić

Komšije će morati da "uvezu" čak 400 hiljada radnika? Zagreb



Kod demografskih kretanja se promenio trend i imamo pad broja stanovništva u radno aktivnoj dobi, guverner i naglasio da to znači kako ćemo morati dovesti iz inozemstva veliki broj radnika, ali na osmišljen i strateški način.

Vujčić kaže da se u Hrvatskoj predviđa smanjenje broja stanovnika, pa će nedostajati oko 400.000 ljudi, koliko će stranih radnika morati da uvedu.

S tim u vezi naglasio je da će Hrvatska društveno, politički i ekonomski morati da se pripremi da će u budućnosti i u narednoj generaciji izgledati znatno drugačije, inače neće biti rasta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Moramo se pripremiti i da ćemo morati da radimo duže, ocenio je guverner na tradicionalnom, 31. savetovanju Hrvatskog društva ekonomista o ekonomskoj politici Hrvatske.

Preva zvaničnim podacima iz maja 2023. godine, broj onih koji trenutno imaju posao u Hrvatskoj iznosio je nešto više od 1,6 miliona. Prema popisu iz 2021. godine, u zemlji je živelo nešto manje od 3,9 miliona ljudi. Imajući sve ove brojke u vidu, „uvoz“ 400.000 stranih radnika nije nimalo zanemarljiva brojka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska radna snaga uvoz radne snage boris vujčić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana