Tekst objavljen: 08.06.2020 10:30        


Kupovina udžbenika za osnovce i ove godine biće udar na kućni budžet

Komplet udžbenika za osnovce košta i do 17 hiljada dinara?

Najteže će biti roditeljima čija deca polaze u sedmi razred budući da će samo za komplet udžbenika morati da izdvoje i do 17.000 dinara i to bez lektire, svesaka, pernica, rančeva... a za šta je potrebno izdvojiti barem još 5.000 dinara.

Sedmaci, kao i učenici trećeg razreda, moraće da nabave nove knjige pošto se radi po novim nastavnim programima, tako da će i roditelji trećaka za komplet knjiga morate da izdvoje oko 10.000 dinara.

Komplet za prvake košta oko 6.000 dinara, što je ujedno i najniža cena udžbenika, dok će najveći izdatak, po svemu sudeći, imati roditelji osmaka, jer komplet za njih staje takođe oko 17.000 dinara i to bez udžbenika za matematiku i informatiku, čije cene izdavači još nisu objavili.

Kupovina na rate

Direktorka OŠ "Branko Radičević"u Kruševcu Dragana Ivanković ističe za Kurir da škole svim učenicima ostavljaju izbor da udžbenike naruče preko obrazovne ustanove ili da ih kupe samostalno.

- Dosad se pokazalo da se najveći broj učenika, odnosno roditelja, odlučuje za kupovinu preko škole. Cena je ista kao i u knjižarama, ali procedura za nabavku knjiga je jednostavnija, a postoji i mogućnost da se celokupni iznos podeli na tri ili više rata. Takođe, država, u dogovoru sa školom, obezbeđuje i jedan broj besplatnih udžbenika i to za učenike koji primaju socijalnu pomoć, za trećeg i četvrtog đaka u porodici, kao i za one koji se školuju po IOP (individualni obrazovni plan) - navela je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On kažeda mu je za komplet knjiga i nastavnih sredstava za sedmi razred preko osnovne škole ponuđena cena od 16.390 dinara, uz plaćanje na rate u maju, junu, julu, avgustu i na dan preuzimanja knjiga.

Pozajmice i krediti

Ipak, ima i onih roditelja koji čekaju septembarske popuste kod izdavača. Takav je i Vićentije Petronijević (42), otac beogradskog đaka koji će u septembru krenuti u sedmi razred.

- Nisam se odlučio da nabavljam preko škole zato što očekujem da ću početkom septembra moći povoljnije da nabavim knjige, jer se tada u knjižarama odobrava kupovina na više rata, pa čak i sa popustima. Uostalom, i učenici čiji su roditelji nabavljali preko škole udžbenike prethodnih godina čekali su na njih i do polovine septembra - kaže Petronijević i dodaje da se cena od skoro 17.000 odnosi samo na knjige, na šta treba dodati još nekoliko hiljada dinara za sveske, pribor iz matematike, likovno, fizičko..

.- To će izneti bar još 5.000 dinara. Samo da prebrodimo do kraja septembra, a nadam se da nećemo morati da pozajmljujemo novac ili da dižemo kredit - poručio je Vićentije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina udžbenika udžbenici polazak u školu deca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana