EUR 117,59 USD 104,30 CHF 110,76

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 13.07.20. :: 117.5944 rsd

Tekst objavljen: 05.11.2019 15:45        


Poznato je da su Srbi dobri domaćini, za krsnu slavu, koja je za mnoge jedan od najvažnijih događaja u toku godine, ne žale para kako bi ugostili porodicu i prijatelje

Koliko košta spremanje slave?

Za porodični praznik, koji mnogi čekaju cele godine, za 20 gostiju potrebno je izdvojiti oko 50.000 dinara ako pada u vremeposta, a najmanje oko 35.000 ako je u mrsnim danima.

Za pripremu slavske trpeze građanima Srbije biće potrebno, kada krene sezona slava, u proseku oko 50.000 dinara, tj. cela jedna prosečna zarada. Toliko je neophodno novca za hranu i ostale potrepštine.

Poznato je da su Srbi dobri domaćini, te iako se ne mogu pohvaliti visokim životnim standardom, za krsnu slavu, koja je za mnoge jedan od najvažnijih događaja u toku godine, ne žale para kako bi ugostili porodicu i prijatelje.

Prema računici,za najskromniju trpezu za 20 gostiju za mrsnu slavu, bez ikakvog luksuza, samo za najosnovniji ručak, potrebno je izdvojiti oko 35.000 dinara. Međutim, većina građana ipak potroši malo više, a troškovi su, zbog cene ribe, još veći za posnu slavu i idu preko 50.000 dinara.

- Za mrsnu slavu najveći izdatak je svakako meso, jer šta je slava bez gomile mesa?! Za oko 20 gostiju, koliko imamo, potrebno je barem po tri kilograma jagnjećeg i svinjskog pečenja, što je otprilike 7.200 dinara. Slava je nezamisliva i bez sarmi. A za oko 40 sarmica potrebno je oko dva kilograma mesa, što junećeg, što svinjskog, te je ukupni ceh oko 4.000 dinara - pričadomaćica Zorica Katić iz Sremske Mitrovice, koja se upravo sprema za slavu Mitrovdan, 8. novembra.

Za mezetluk je, u zavisnosti od kvaliteta suhomesnatih proizvoda, šunke i sireva, potrebno izdvojiti između 2.000 i 6.000 dinara, a i za salate barem još 2.000 dinara.

Za tri kilograma kolača, ako ih domaćica sama sprema, potroši se oko 2.400 dinara. A gde su kolači, tu je i torta, tj. za 20 gostiju, barem dve, za šta treba izdvojiti minimum 3.000 dinara.

Posna slava još je skuplja. Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 2.000 dinara. A za pripremu tri vrste ribe, šarana, pastrmke i soma potrebno je 25 kila ove namirnice, što je između 25.000 i 30.000 dinara.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), kaže da većina građana ne može da se pokrpi za slavu iz tekućih primanja, te uzimaju kredite, plaćaju čekovima, pozajmljuju...

- I trgovci u vreme slava dižu cene pojedinih artikala jer znaju da su slave i da su ljudi prinuđeni da kupuju. Međutim, ponekad i naši sugrađani preteruju. Kupuju ogromne količine hrane, koja se kasnije baca. Proslavljaju danima kao da je Ivkova slava i zaboravljaju da je najbitnija stvar da se okupi porodica - zaključuje Papović.

Dimitrije Kalezić, profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji, podseća da "slavu čine sveća koja gori, tamjan, žito, kolač i čaša vina".

- Ovaj praznik je u slavu Boga, a u čast sveca. Slavi se i moli za zdravlje i spasenje domaćina i svih gostiju koji dođu. Iće i piće je samo prilog praznovanju, to ne bi trebalo da bude suština - objašnjava Kalezić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
spremanje slave koliko košta slava religija pravoslavni običaji krsna slava slava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.1

ostavite komentar