Tekst objavljen: 23.10.2024 13:25        


U prvih osam meseci devizni priliv od turizma je skoro dve milijarde evra, ili 13 odsto više nego u istom periodu prethodne godine

Koliko dnevno troše strani turisti u Srbiji?


Iako je Srbija prošle godine zabeležila rekordne prihode od turizma, sudeći prema podacima iz prvih osam meseci, ova godina mogla bi da bude još bolja.

Od januara do septembra od turizma se u kasu slilo gotovo dve milijarde evra, ili 13 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

U prvih osam meseci zarada od turizma bila je 1.9 milijardi evra, a na rast deviznog priliva uticao kontinuirani rast dolaska i broja noćenja stranih turista, koji prepoznaju Srbiju kao atraktivnu destinaciju, rekla je za RTS direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

„Čak za 14 posto je bilo više inostranih turista, nego u istom periodu prošle godine, skoro dva miliona inostranih turista je posetilo Srbiju ove godine“, rekla je Labovićeva.

Stranci čine više od 52 odsto gostiju u Srbiji, zadržavaju se dva-tri dana u proseku, što je takođe više od ranijih proseka. To je uticalo i na visinu deviznog priliva od turizma.


Turisti dnevno troše između 80 i 100 evra, ali kada je reč o kongresnom turizmu potrošnja je i do 350 evra.

Labovićeva kaže daje važna ponuda, turisti traže doživljaj, da njihovo vreme bude popunjeno. Ono što je izuzetan kvalitet naše destinacije je raznovrsnost onoga što imamo da pokažemo gostima, od kulturno-istorijskog nasleđa, prirode, neobičnih mesta i drugačijih ljudi koje nemaju prilike da sretnu na drugim mestima.

"Uzimajući u obzir ukupan broj hotela i smeštajnih jedinica, gledajući na ukupan broj noćenja, mi smo prošle godine imali više od 12,5 miliona noćenja", kaže Labovićeva i dodaje da je ove godine ostvareno više od devet miliona noćenja – više spavaju u privatnom smeštaju nego u hotelima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turisti u srbiji strani turisti dnevna potrošnja 100 evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip