Tekst objavljen: 04.06.2024 15:10        


Poslednjih nedelja konačno je došlo do predaha kada je reč o rastu cena goriva na pumpama u Srbiji a ako je suditi po situaciji na svetskom ali i domaćem tržištu nafte, neprijatnog iznenađenja za vozače ne bi trebalo da bude ni tokom letnjih meseci

Koliko će tokom leta koštati dizel i benzin?


To praktično znači da je realna opcija da dizel i benzin se zaustave bar na trenutnom nivou a nije isključena ni ona po po kojoj u narednom periodu bi moglo da dođe i do pada njihovih cena.

A trenutni nivo je takav da na pumpama u Srbiji litar evro-dizela košta 201, a evro-premium benzina 192 dinara. Te cene ostaće na snazi do 7. juna a naftaši ne očekuju da bi i nakon tog datuma moglo da dođe do značajnijih promena. Ovo tim pre što podaci pokazuju da već četiri nedelje benzin pojeftinjuje dok je kod dizela ta dinamika nešto manja ali su i njegove cene prilično stabilne.

Tu stabilnost u značajnoj meri diktira svetsko tržište na kome se nabavna vrednost nafte smanjuje. Razlog za to treba tražiti u smanjenoj tražnji za ovom sirovinom što pokazuje i rast američkih zaliha ali i smanjenje uvoza nafte u Kinu. Ovi ali i drugi razlozi odrazili su se i na srpsko tržište na kome iako su povećane akciza, gorivo nije poskupelo.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za “Blic Biznis” da su drugi parametri, koji utiču na cenu goriva, bili dominantnijiu odnosu na uvećanje akciza.

- Nisu akcize jedini faktor koji utiče na cenu goriva, tu su i drugi, koji su se u prethodnom periodu kretali u drugom smeru zbog čega se primera radi cena benzina već četiri nedelje smanjuje, dok jecena dizela prilično stabilna. Kada govorim o tim drugim parametrima mislim pre svega na cenu goriva u nabavci, koja je u padu kao i logističke troškove. Tu su i berzanske kotizacije kao i kurs dolara koji su se u tom periodu kretali u negativnom smeru i to uprkos ratovima u Gazi i Ukrajini i globalno nestabilnim geopolitičkim prilikama. I pored tih geopolitičkih poremećaja,cena nafte je u maju bila na nivou od 81 do 84 dolara za barel - navodi Mićović.


On dodaje da benefite tih svetskih trendova odnosno pada troškova, nisu osetili potrošači u Srbiji, upravo zbog uvećanih akciza.

- Povećanje ovog državnog nameta je “pojelo” povoljna svetska kretanja, koji bi, da ga nije bilo, doveli do značajnijeg pada cena goriva. Ono što je takođe važno, a ne treba da se zaboravi, to je da država u svojim rukama ima snažan instrument a to su akcize, koje mogu da utiču na potražnju određenih derivata, neke da favorizuje a neke da zapostavlja.Poslednjih godina to je najočiglednije kod podizanja akciza tečnog naftnog gasa, kao jednog ekološki prihvatljivog goriva, koja je krenula drastično da pada što iz aspekta energetske, saobraćajne i ekološke politike nije dobar potez. S druge strane od 2019. godine imamo situaciju da od ukupnog povećanja broja registrovanih vozila sa 2,5 miliona na 3 miliona,najveći rast imaju “dizelaši” ,oko 27,6 odsto, dok je benzinskih automobila više za 12 procenata. Pored toga, ne treba da se zaboravi i to dacenu goriva i dalje određuje državai to svakog petka a ne naftne kompanije - kaže Mićović za “Blic Biznis”.

Za državu bi za određivanje cene dizela i benzina, bar prema Pravilniku o obračunu prosečne veleprodajne cene naftnih derivata iz 2023. godine, trebalo da budu relevantna kretanja na berzi Platts Mediterranean product cargo assessments. Prema podacima cena dizela na ovoj berzi je 22. maja primera radi bila oko 750 dolara po toni, 80 dinara po litru, a u isto vreme u aprilu ona je bila značajno veća i kretala se blizu 790 dolara po toni, što je blizu 85 dinara po litru.

To ukazuje da je realno očekivati da se taj trend zadrži, što je važno za srpsko tržište. Pored tih globalnih, za nas je važno i to što je nedavno završen i kapitalni remont pančevačke rafinerije, koji bi mogao da utiče dodatno na pad ili bar zadržavanje aktuelnih cena i tokom leta.

Takav stav ima i Tomislav Mićović.

- Leto je uvek period veće potrošnje goriva kako zbog godišnjih odmora tako i intenzivnih poljoprivrednih radova ali i radova na infrastrukturi.Potražnja će biti veća ali ponuda je stabilnai ja očekujem da se cene dizela i benzina zaustave na postojećem nivou. To je važno za sve pa i turiste jer je sezona godišnjih odmora.Pošto značajan broj turista iz Srbije letuje u u Grčkoj, moja preporuka je da ako žele da prođu jeftinije, rezervoare napune u Severnoj Makedoniji. U Grčkoj je ono skuplje zbog dijametralno suprotne fiskalne politike. Drugim rečima, tamo su zahvatanja države vezana za gorivo veća pa je i gorivo skuplje-objašnjava Mićović za “Blic Biznis”.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena benzina cena dizela tomislav mićović cene goriva leto 2024

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana