Tekst objavljen: 27.10.2023 14:15        


Iako se prognozira da će do kraja oktobra i početka novembra biti toliko toplo da nam neće biti potrebno grejanje, činjenica da je 1. novembra najavljeno povećanje struje za 10 posto uznemiruje svakog ko razmišlja o sigurnih par hladnih meseci

Koliko će, kada zahladi, koštati grejanje po gradovima?


Tradicionalan način grejanja na drva i ugalj, poslednjih decenija sve više gubi bitku sa centralnim grejanjem, grejanjem na struju, grejanjem na gas ili pelet, ali i sve popularnijim načinom zagrevanja kuća, pa i stmbenih zgrada gde je to moguće, sistemom grejanja tople vode, koja se vuče iz unutrašnjosti zemlje. Ipak, bez obzira na to na koji ćete se način grejati, tople sobe moraće da vas koštaju, a evo i koliko.

Cena usluge grejanja, kada su u pitanju stanovi u Beogradu iznosi 200 dinara po kvadratnom metru nekretnine i identična je za sve stambene jedinice, piše sajt Nekretnine. Ista usluga u Novom Sadu je nešto povoljnija i iznosi oko 98 dinara po kvadratnom metru stana. Građani Niša koji za grejanje koriste usluge centralnog grejanja, za jedan kvadratni metar plaćaju nešto više od 92 dinara, dok jeu Кragujevcu cena usluga korišćenja toplotne energije oko 91 dinar po kvadratu.Кorisnici centralnog grejanja u Кraljevu za potrebe grejanja plaćaju oko 100 dinara po kvadratnom metru, a Vranjanci oko 108,5 dinara, dok će Leskovčani morati da izdvoje 90 dinara.

Na drugom kraju Srbije, u Subotici, prosečna cena grejanja po kvadratnom metru iznosi oko 86,8 dinara, dok je u Zrenjaninu potrebno izdvojiti oko 84.6 dinara po kvadratnom metru stambenog objekta. Građani Užica, koji su priključeni na gradsku toplanu, ove zime će iz novčanika morati da spreme oko 119,3 dinara po kvadratnom metru stana ili kuće, dok će žitelji Čačka plaćati varijabilni deo, izražen u kilovat časovima, u visini od 5,44 dinara. Fiksni deo po kvadratnom metru iznosi 28,5 dinara, prenosi Dnevnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


A ”strujaši”?

Oni koji se greju na termoakumulacionu peć u proseku bi platili 81,7 dinara za svaki dan grejanja, ako je pune noću, a oko 113,6 dinara dnevno, ukoliko je kasnije dopunjavaju tokom dana.

Ako imate split klime, za desetočasovni rad mesečno košta oko 4.000 dinara za stan od 60 kvadrata. Povremena dogrevanja stana uvek su skuplja od stalnog održavanja temperature. Tako dvočasnovno dogrevanje uz pomoć grejalice, može da vam poveća račun za struju od 5 do 10 dinara po danu.

Mnogi domovi greju se na etažno grejanje, s kotlom na struju. Ovaj način grejanja u rangu je onog sa klimama na split sistem, jer obezbeđuje ravnomerno zagrevanje prostorija, i kontrolu visine temperature termoregulatorom. U proseku, za stan od 60 kvadrata u zimskoj sezoni na redovan račun treba dodati oko 5.000 dinara mesečno.

Treba reći da se na struju širom Srbije greju mnoge zgrade, ne samo individualne kuće, a cena zavisi od izolacije.

Veliki deo Vojvodine greje se na gas, i tu cena grejanja zavisi ne samo od kvaliteta gasa, već i od izolacije. Tako se u zgradama koje imaju podstanice na gas, ali centralno grejanje, račun za gas ne prelazi 7.000 dinara za stan od 60 kvadrata kad je najveća zima. Njihova prednost je i u tome što račun za gas plaćaju samo u grejnoj sezoni, a njen početak i kraj odlučuju na sastancima s upravnikom zgrade.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena grejanja po gradovima grejanje grejna sezona cena grejanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana