Tekst objavljen: 18.09.2024 15:55        


Folksvagen (Volkswagen) želi da uštedi novac i možda će zatvoriti fabrike kako bi to postigao. Međutim, smanjenje kapaciteta moglo bi biti vrlo skupo za proizvođača automobila, kažu stručnjaci

Koliko bi zatvaranje fabrika koštalo Folksvagen?


Prema proračunima analitičara, pooštrene mere štednje mogle bi proizvođača automobila Volkswagen u četvrtom tromesečju stajati nekoliko milijardi evra, prenosi Feniks magazin.

Stručnjaci američke investicijske banke Džefriz (Jefferies) su moguće rezove procenili na tri do četiri milijarde evra. Razlog za smanjenje kapaciteta koji je sada objavljen nije nov, ali uprava smatra da je to pitanje hitno i odlučno je staviti višak kapaciteta pod kontrolu, rečeno je.

Proizvođač automobila je najavio da će značajno pooštriti svoje mere štednje te je takođe izneo mogućnost zatvaranja pogona. Finansijski direktor Arno Antlitc rekao je da se na evropskom tržištu automobila godišnje proda dva miliona vozila manje nego pre pandemije – VW otpada na četvrtinu toga. Analitičari Džefriza napisali su da marka Volkswagen razmatra zatvaranje dve do tri fabrike, a razmatraju se četiri ili pet lokacija u Nemačkoj.


Stručnjaci procenjuju da je moguće otpuštanje više od 15.000.

VW je sada raskinuo kolektivne ugovore koji, među ostalim, regulišu sigurnost zaposlenja koja je na snazi ​​već tri decenije. Prvi krug pregovora zakazan je za 25. septembar. Čelnica radničkog veća Danijela Kavalo najavila je da će se protiviti ukidanju radnih mesta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Folksvagen automobilska industrija zatvaranje fabrika nemačka auto industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana