Tekst objavljen: 13.08.2024 14:55        


Kompanija pokušala reklamnom kampanjom da se distanciraju od Izraela ali se sve završilo neuspehom i uklanjanjem reklame

"Koka-kola" se sve manje prodaje u Aziji, a ovo je razlog


„Koka-kola“ beleži pad prodaje a kao glavni uzrok navodi se bojkot potrošača američkih kompanija zbog podrške SAD Izraelu. Organizatori reklamne kampanje u Južnoj Aziji pokušali su da distanciraju „Koka-kolu“ od Izraela, ali se ovaj pokušaj završio neuspehom i postao primer nesposobne reklamne komunikacije, piše „Vašington post“.

Kada je ovog leta počela da opada prodaja „koka-kole“ u delovima Bliskog istoka i Azije zbog bojkota navodnih veza korporacije sa Izraelom, njena podružnica u Bangladešu pokrenula je skupu reklamnu kampanju u kojoj je predstavljena tamošnja poznata televizijska zvezda.

Glumac Šaraf Ahmed Zibon igrao je prodavca koji je uveravao kupce da „Koka-kola“ nije izraelski proizvod i naglašavao veze kompanije sa muslimanskim zajednicama.

„Čak i u Palestini postoji fabrika koka-kole“, govori u reklami grupi momaka koji su posle toga počeli pohlepno da piju napitak.

Međutim, baš tu je nastao problem. Ispostavio se da je ta tzv. palestinska fabrika zapravo izraelska kompanija za flaširanje bezalkoholnih pića koja posluje u izraelskom naselju u istočnom Jerusalimu koje se smatra nelegalnim prema međunarodnom pravu.


Obmanjujuća izjava oglašivača odmah je izazvala negativnu reakciju i još veće nezadovoljstvo „Koka-kolom“. Kompanije je odmah uklonila reklamu sa svih televizijskih kanala i naloga na društvenim mrežama. U zvaničnom saopštenju u vezi sa skandalom, kompanija je promociju nazvala nesrećnom greškom.

Incident naglašava nesigurnu poziciju u kojoj se nalaze američke kompanije dok nastoje da izbegnu gnev javnosti zbog vojne i političke podrške Vašingtona izraelskoj ofanzivi u Gazi.

Svetski poznati američki brendovi kao što su „Koka-kola“, „Mekdonalds“, „Starbaks“ i KFC zabeležili su pad prodaje u regionima pogođenim bojkotom zbog Gaze.

Akcije „Mekdonaldsa“ su pale za oko 4 odsto u februaru nakon što je kompanija prijavila pad prodaje na Bliskom istoku, zbog čega je propustila ciljeve za profit u četvrtom kvartalu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
koka kola pad prodaje azija rat u gazi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana