Tekst objavljen: 12.08.2019 13:55        


U Srbiji ne postoji privredni sektor bez deficita kadrova

Koji profilI radnika najviše fale u Srbiji?

Srbija se suočava sa deficitom radne snage u svim sektorima, pa ovdašnjim poslodavcima nedostaju kadrovi od vozača, preko personalnih sportskih trenera do inženjera, rekla je predstavnica Unije poslodavaca Srbije Ljiljana Pavlović.

Ona za Fonet upozorava da istraživanja i razgovori sa poslodavcima u protekle tri godine ukazuju na to da u Srbijine postoji privredni sektor bez deficita kadrova. Prema njenim rečima, ne radi se samo o deficitu na tržištu rada,već o nedostatku stručnog kadra.

-Izlaze nam generacije koje tokom formalnog obrazovanja nisu stekle sva potrebna znanja koja su neophodna za obavljanje nekih poslova u privredi -navodi Pavlović i dodaje da više nije reč samo o zanatima za čije školovanje ne postoji interesovanje mladih, već i o inženjerskim pozicijama.

Ona dalje navodi čitavspisak zanimanja i radnih mesta koja poslodavci teško popunjavaju.

- U saobraćaju nam nedostaju vozači, oni su otišli trbuhom za kruhom u inostranstvo gde im je ponuđena mnogo veća zarada nego što naši poslodavci mogu da ponude u Srbiji. U građevinskoj industriji nam nedostaju inženjeri, u informacionoj tehnologiji nam nedostaju programeri i dizajneri- navodi Pavlović.

Deficit nije poštedeo ni sektor sporta i rekreacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Razgovaramo sa poslodavcima koji su u potrazi za personalnim trenerima. Nama su svi personalni treneri u Dubaiju, tamo zarađuju mnogo veći novac nego što mogu da zarade ovde - objašnjava Pavlović.

Ona, ipak, ističeda ovakvu vrstu radne migracije nije moguće sprečiti i zabraniti, pa je mlade ljude, željne iskustva i znanja, potrebno pustiti da ih steknu, ali im nakon togatreba omogućiti uslove da se vrate, nađu adekvatan posao i grade srpsku, a ne neku tuđu ekonomiju.

- To nije pitanje jedne institucije i ministarstva, nego svih institucija i svih politika koje kreiramo u Srbiji - poručila je Pavlović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Unija poslodavaca Srbije posao u srbiji posao ljiljana pavlović odlazak radne snage deficitarna zanimanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana