Tekst objavljen: 03.01.2024 9:00        


Oldtajmeri koji su već registrovani u Srbiji, trenutno ne postoje kao kategorija u našim propisima, tako da za njih važe ista pravila kao za bilo koji drugi auto

Koje uslove će morati da ispune oldtajmeri?


Trenutno smo jedina zemlja u Evropi koja nema uređenu problematiku oldtajmera, piše sajt Polovni automobili. Od kraja 2018. oldtajmeri mogu da se uvezu u Srbiju, ali ne mogu da se registruju i voze. Vlasnici mogu samo da ih drže u garaži ili dvorištu, kao i da ih transportuju na prikolici na skupove i druge manifestacije.

Međutim, nije samo uvoz problem. Tu je i izvoz, a oldtajmeri mogu da budu čitava „privredna grana“, naročito uzimajući u obzir dostupnost starijih vozila i cenu restauracije kod nas u odnosu na cenu restauracije u inostranstvu.

Takođe, oldtajmeri koji su već registrovani u Srbiji, trenutnone postoje kao kategorijau našim propisima, tako da za njih važe ista pravila kao za bilo koji drugi auto – od cene i procedure registracije i obaveznog osiguranja do tehničkog pregleda, bez obzira na to što se možda voze samo nekoliko puta godišnje.

Na sreću, konačno je temeljno urađen projekat koji treba da uredi ovu oblast. Uradio ga je Mašinski fakultet za Agenciju za bezbednost saobraćaja.

Sajt Polovni automobili prvi je imao uvid u ovu dokumentaciju, pa prenosimo šta donosi novi „Pravilnik za utvrđivanje statusa vozila od istorijskog značaja“.

Šta je to oldtajmer po novim propisima – koje uslove mora da ispunjava?

Nije lako dati odgovor na ovo pitanje, pošto će o tome odlučivati tročlana komisija i to na osnovu brojnih faktora. Generalno, oldtajmer, odnosno „vozilo od istorijskog značaja“ je motorno ili priključno vozilo koje:

- jestaro 30 i više godina

- predstavlja materijalni spomenik tehničke kulture, tradicije i društvenog nasleđa

- je u voznom stanju

-se ne koristi u svakodnevnom saobraćaju

Tu su i razni drugi uslovi koje će tročlana komisija da analizira.

Zvaničan naziv za oldtajmere

„Vozila od istorijskog značaja“ – tako se zvanično nazivaju oldtajmeri.

Koliko dugo važi Uverenje da je auto oldtajmer?

Rok važenja Uverenja je 10 godina ili do modifikovanja vozila.

Nova reč važna za odltajmere – „period“

Šta je to „period“ kada govorimo o oldtajmerima? Kako piše u nacrtu Pravilnika: Period je vremensko razdoblje koje započinje godinom početka proizvodnje modela vozila, a završava se 15 godina od godine proizvodnje vozila.

Objasnićemo u nastavku zašto je taj „period“ važan.

Šta su to FIVA i FIVA kartica?

FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) je međunarodna nevladina organizacija posvećena očuvanju, zaštiti i promociji vozila od istorijskog značaja.

FIVA identifikaciona karticaje standardizovan međunarodni dokument koji je pripremila FIVA, a izdaje je ovlašćeni nacionalni predstavnik FIVA u određenoj zemlji, koji sadrži identitet, tehničke specifikacije i istoriju vozila.

Kako će se utvrđivati status oldtajmera

Ispitivanje podrazumeva proveru usaglašenosti vozila sa podnetom dokumentacijom i kriterijumima koji se odnose na status vozila, a tiču se tehničkih karakteristika, originalnosti i očuvanosti.

Zahtev za ispitivanje podnosi se jednoj od ovlašćenih organizacija. Objavićemo naknadno spisak ovlašenih organizacija. Vlasnik vozila dostavlja neophodna dokumenta, kao što su saobraćajna dozvola, kupoprodajni ugovor, carinska deklaracija (ako je auto iz uvoza) i slično.

Naravno, sva druga dokumentacija je dobrodošla kako bi se lakše utvrdilo da li vozilo zaslužuje status oldtajmera.

Ispitivanje sprovodi komisija od tri stručna lica. Inače, registar stručnih lica formira Agencija za bezbednost saobraćaja, a čine ga predstavnici ovlašćenih organizacija i saveza klubova oldtajmera.

Sastav komisije odobrava Agencija za bezbednost saobraćajana predlog ovlašćene organizacije kojoj je vlasnik vozila podneo zahtev i to izborom tri predstavnika iz registra stručnih lica, vodeći računa da ne bude više predstavnika iz jedne ovlašćene organizacije, odnosno jednog saveza klubova oldtajmera. Komisija može da konsultuje i druge stručnjake ukoliko je potrebno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


I probna vožnja je u „igri“

Komisija proverava vozilo na razne načine, što uključuje pregled dokumentacije, vizuelni pregled, proveru funkcionalnosti, što može da znači i probnu vožnju, dodatna merenja mase i dimenzija (ukoliko je potrebno), itd.

Ukoliko članovi komisije odluče da vozilo ne može da dobije status oldtajmera, moraju da navedu napomene na osnovu kojih su dali negativno mišljenje.

Svaki od tri člana komisije daje svoj „glas“ –najmanje dva pozitivna glasasu neophodna da bi auto dobio status oltajmera.

Šta ako oldtajmer koji se uvozi već ima FIVA karticu?

Za ispitivanje vozila za koje jeizdata FIVA identifikaciona karticanije neophodna komisija, već predstavnik ovlašćene organizacije kojoj je podnet zahtev samostalno sprovodi aktivnost identifikacije vozila.

Međutim,ukoliko smatra da je potrebno, može da sprovede i ostale aktivnosti predviđene procedurom. Zapisnik se tada popunjava samo u delu koji se odnosi na identifikaciju vozila i potencijalne primedbe koje su uočene prilikom pregleda.

Ukoliko zbog tih primedbi vozilo ne ispunjava neki od kriterijuma Pravilnika, ispitivano vozilo može da dobije negativno mišljenje, odnosno neće mu se priznati status oldtajmera.

Prepravke vozila u celosti, tj. prepravke koje se odnose na karoseriju, odnosno nadgradnju i kabinu, nisu dozvoljene, osim ako su izvedene u skladu sa izvedbama iz perioda, što semora dokumentovati. Dozvoljena je prepravka u okviru istog tipa vozila koja podrazumeva drugi oblik i namenu karoserije ukoliko su definisani dokumentacijom proizvođača.

Na primer, dozvoljena je prepravkakupea u kabrioletili putničkog u teretno vozilo.Dozvoljena je prepravka koja jeizvršena i odobrena na vozilu pre više od 30 godinaukoliko je vozilo kao takvo bilo registrovano. Na primer, teretno vozilo staro 60 godina je prepravljeno pre 40 godina u specijalno vozilo (npr. u vatrogasno).

Kada bi Pravilnik mogao da se usvoji?

Za sada nema pouzdanih informacija. Pratimo situaciju i čim dođemo do bilo kakvih saznanja objavićemo ih. U svakom slučaju, ukoliko želite da uvezete oldtajmera, možda je najbolje da tu ideju odložite dok Pravilnik ne bude usvojen, kao i dok čitava procedura ne bude uređena i budu omogućeni svi uslovi za njeno sprovođenje u praksi.

Naravno, usvajanjem ovog Pravilnika otvara se i put za rešavanje raznih problema sa kojima se susreću vlasnici postojećih, tj. već registrovanih oldtajmera u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pravilnik za oldtajmere oldtajmeri automobili novi pravilnik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana