Tekst objavljen: 08.09.2024 16:00        


Zahvaljujući usponu striming platformi kao što su Netflix, Disney+, Amazon gledanost serija porasla je do neslućenih visina, a nekako zajedno sa tim porasli su i budžeti koje produkcije troše za snimanje ovih serija

Koje su najskuplje serije na svetu?


Od velikog hita Igra prestola do nove serije o Rimskom carstvu Oni koji će umreti, Yahoo je napravio spisak najskupljih spektakala na malim ekranima na osnovu cene po epizodi.

Gospodar prstenova na prvom mestu

Na prvom mestu nalazi se Gospodar prstenova: Prstenovi moći Amazon Prima, koji je objavljen u septembru 2022. godine. Prva sezona je navodno koštala 465 miliona dolara, što čak ne uključuje 250 miliona dolara koje je Amazon platio da bi obezbedio prava na epsku fantastiku J. R. Tolkina.

Prva sezona je imala osam epizoda, što znači da je svaka imala budžet od oko 58,1 miliona dolara u tom trenutku, ili otprilike 63,2 miliona dolara, koliko bi usklađeno sa inflacijom to danas vredelo.

Na drugom mestu po skupoći je Citadela, gde je epizoda koštala 50 miliona dolara.

Amazon je potrošio neverovatnih 300 miliona dolara, piše Yahoo finance, na svoju akcionu naučno-fantastičnu špijunsku seriju Citadela. Prva sezona serije emitovana je 2023. i imala je šest epizoda, pri čemu je svaka koštala 50 miliona dolara. Druga sezona je u pripremi, a osim što sadrži akcione scene koje su i najveći trošak, u serijalu glume i neka zvučna imena poput Ričarda Madena i Prijanke Čopre Džonas.

Serija „1923“ je objavljena u decembru 2022. godine. Svaka epizoda ovog vestern serijala je navodno koštala do 35 miliona dolara, ili današnjih 38,1 miliona dolara. Na ovako visoku cenu uticalo je sigurno i to što se snimalo u Južnoj Africi, Keniji, Tanzaniji i na Malti i to sve tokom pandemije. Glavne zvezde Harison Ford i Helen Miren uzeli su po milion dolara po epizodi.


Disney+ serija Tajna invazija koštala je čak 212 miliona dolara. Prva sezona, koja je emitovana u junu 2023. godine, imala je šest epizoda, što znači da je svaka koštala 35,3 miliona dolara.

Za razliku od drugih Marvel serija, ova špijunska serija sadrži malo specijalnih efekata, ali su zato plate zvezda kao što su Semjuel L. Džekson, Emilija Klark i Olivija Kolman verovatno doprinele malo većim troškovima.

Hit među serijama Stranger Things bio je najgledanija serija 2022. godine. Kada je prvi put emitovana 2016. imala je budžet od šest miliona dolara po epizodi, koji je navodno udvostručen za drugu i treću sezonu. Četvrta sezona je stigla na Netflix u maju 2022, a sezona od devet epizoda navodno je koštala 270 miliona dolara za produkciju, oko 30 miliona dolara po epizodi. Prilagođeno inflaciji to je nekih 32,6 miliona dolara samo za jednu epizodu.

Među prvih 10 najskupljih serija su i Pacifik, serija o Drugom svetskom ratu, emitovana 2010, ali i Masters of the Air, Shogun, ali i dobro poznata serija ER koja je proslavila Džordža Klunija, gde je epizoda u proseku koštala 25 miliona dolara. Više od 20 miliona dolara po epizodi koštale su i serije Acolyte, Band of Brothers, House of the Dragon, Westworld, The Get Down, The Continental, ali i „3 body problem“.

U top 20 najskupljih je i čuveni američki sitkom Prijatelji, a serija sa šestoro prijatelja koštala je 16,5 miliona dolara po epizodi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najskuplje serije na svetu gospodar prstenova tv serije netflix

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana