Tekst objavljen: 06.01.2023 16:00        


Gautam Adani je postao treća najbogatija osoba na svetu ove godine, jer su energetski bum i povećanje sklapanja poslova podstaklo akcije njegovih kompanija

Ko je milijarder koji je zaradio najviše u 2022. godini?


Čuveni indijski mogul, Gautam Adani, u 2022. je postao treća najbogatija osoba na planeti i uspeo je da sačuva tu poziciju.

Ispred njega su sada samo Ilon Mask, na drugoj poziciji, sa 130 milijardi dolara, i Bernar Arno, na prvom mestu, sa 163 milijarde dolara. Adani trenutno poseduje 116 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Gautam Adani je definitivno imao spektakularnu godinu. Postao je najbogatija osoba u Aziji, svrgnuvši sa trona svog „rivala“ Mukeša Ambanija.

Dok je većina milijardera izgubila novac, on je svojoj neto vrednosti u 2022. dodao čak 40 milijardi dolara.

Kako je to uspeo ovaj snalažljivi preduzetnik koji je počeo kao trgovac dijamantima u Mumbaju 1980-ih, a onda krenuo da trguje sa ugljem?

Ovogodišnja energetska kriza, zbog koje su cene porasle, bila je veliki podsticaj Adanijevom „gomilanju“ bogatstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ali, njegova akvizicija bila je drugačija: bio je najangažovaniji trgovac u Aziji ove godine.

Kupio je imovinu indijske jedinice Holcim Ltd., zatim luku u Izraelu i pokrenuo je preuzimanje emitera NDTV, jedne od retkih medijskih organizacija u Indiji koja kritikuje vladu.

Akcije kompanija koje poseduje Adani nisu ostale imune na šire rasprodaje izazvane rastućom inflacijom i slabijom ekonomijom, ali su u celini porasle, podstičući njegov uspon.

Podsećamo, Ilon Mask je u ovoj godini izgubio značajan deo svog bogatstva, zbog čega je sa prvog pao na drugo mesto liste najimućnijih osoba sveta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gautam adani 2022 milijarderi milijarder indija elon mask

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana