Tekst objavljen: 03.10.2024 18:00        


Čitateljka koja se javila „Politici” invalid je 100 odsto od aprila i čeka da joj se smanji račun za odobrenih 120 kilovata, a godinu dana na povlastice za registraciju kola

Ko je kriv kada se ne umanjuju računi za struju?


U EPS kažu da pitanje besplatne struje uređuje uredba, a da se njima samo dostavlja spisak ko je ostvario ovo pravo, a u PIO odgovaraju da se uverenja i druge isprave izdaju po pravilu istog dana kad je stranka podnela zahtev.

Invalidi u Srbiji na papiru imaju zaista dosta prava i pomoći, ali to u praksi ne funkcioniše. Tako navodi u pismu objavljenom pre dva dana u rubrici „Među nama” S. V., invalid s 100 odsto i pacijent na dijalizi. Naime, problema je imala i s umanjenjem računa za struju, na šta ima pravo po uredbi o energetski zaštićenim kupcima, ali i sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje. Zbog toga se javila „Politici” u nadi da će neko od nadležnih objasniti zašto i invalidi moraju da nailaze na mnoge administrativne prepreke ako ne moraju, ali i fizički to ne mogu.

Ova čitateljka je podela zahtev za povlašćenog korisnika električne enrgije prošle godine i u aprilu ove je dobila rešenje Sekretarijata za socijalnu zaštitu s rokom važenja do 31. 12. ove godine u kome joj se priznaje status ugroženog kupca. Ali uprkos tome, „Elektroprivreda Srbije” do danas nijednom nije umanjila njen račun za odobrenih 120 kilovata. I ne samo to, nego je na njene molbe da ima rešenje, ponovo vraćaju na isti ovaj sekretarijat koji joj je popust priznao, kaže ona.

Tu nije kraj jer s ovim stepenom invaliditeta ostvaruje pravo i prilikom registracije automobila, ali da bi to ostvarila mora da dobije rešenje Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koje čeka godinu dana. Iz fonda su joj rekli da je poslato, ali je opet vraćeno. Ni tu, međutim, nije kraj njenim mukama, jer, kako navodi, i kada rešenje stigne, moraće lično da ga podigne, što je za nju neizvodljivo.

U „Elektroprivredi Srbije” su kratko odgovorili da je pitanje popusta za utrošene kilovate uređeno Uredbom o energetski zaštićenom kupcu, a da se njima samo dostavlja spisak onih koji su to pravo ostvarili. Uredbom koja je već godinama na snazi propisani su uslovi za sticanje energetski ugroženog kupca, između ostalog i zbog zdravstvenog stanja. Kriterijum za ovu kategoriju potrošača su materijalni položaj, ukupan mesečni prihod domaćinstva, imovno stanje i zdravstveno stanje člana domaćinstva. Dospeli dug za električnu energiju ne isključuje pravo na sticanje statusa energetski ugroženog kupca.


Domaćinstvo na osnovu zdravstvenog stanja stiče status energetski ugroženog kupca, ako član domaćinstva koristi medicinske aparate ili uređaje neophodne za održavanje zdravlja, za čiji rad je potrebno napajanje iz elektrodistributivne mreže i kome obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen život ili zdravlje. Zahtev se podnosi lokalnoj samoupravi u mestu prebivališta, a novi za narednu kalendarsku godinu može se podneti najranije 30 dana pre isteka roka važenja rešenja. Lokalna samouprava je dužna da u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva donosi rešenje o sticanju statusa ugroženog kupca ili da zahtev odbije. Rešenje o sticanju statusa energetski ugroženog kupca donosi se najduže do kraja kalendarske godine.

Upitani koliko se čeka na saglasnost Fonda PIO na povlastice koje imaju ove kategorije penzionera, i može li neko ovlašćen da podigne rešenje ako osiguranik već ne može iz objektivnih razloga, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje odgovaraju da radi ostvarivanja različitih povlastica koji nisu predviđeni Zakonom o PIO, osiguranici i penzioneri moraju podneti zahtev Fondu PIO u cilju utvrđivanja procenta telesnog oštećenja.

Ukoliko je procenat telesnog oštećenja već utvrđen, tada se fondu podnosi zahtev za izdavanje potvrde ili uverenja o utvrđenom procentu telesnog oštećenja.

– U skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, uverenja i druge isprave izdaju se, po pravilu, istog dana kad je stranka podnela zahtev, a najkasnije u roku od osam dana, ako posebnim propisom nije drukčije predviđeno – kažu u Fondu PIO.

Među pogodnostima koje se mogu ostvariti po osnovu određenog procenta telesnog oštećenja su refundacija plaćenog poreza na dodatu vrednost, oslobađanje od dažbina prilikom registracije vozila i drugi. Navedene zahteve korisnici i osiguranici mogu podneti lično u organizacionoj jedinici fonda, zatim preko punomoćnika, ili korišćenjem e-šaltera – elektronskog servisa na sajtu fonda.

Većina udruženja osoba sa invaliditetom upoznaje svoje članove sa raspoloživim mogućnostima u odnosu na stepen telesnog oštećenja koji im je utvrđen. Ove mogućnosti mogu i da se razlikuju od opštine do opštine, pa je svakako dobro u najbližem udruženju proveriti koje benefite i popuste je moguće ostvariti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
umanjenje računa za struju račun za struju PIO fond osobe sa invaliditetom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana