Tekst objavljen: 21.11.2019 15:50        


Teškoće u javnom prevozu sve više postaju društveni problem kojim bi, osim prevoznika, trebalo da se bave i nadležne državne službe i ministarstva, zaključak je okruglog stola Unije poslodavaca Srbije o bezbednosti saobraćaja u javnom prevozu

Ko će da nas vozi za pet godina?

Ekonomsko poslovanje prevoznika, istaknuto je na okruglom stolu, u direktnoj je vezi s bezbednošću saobraćaja u javnom prevozu. Ukazano je na to da poslovanje opterećuje nekoliko problema: nedovoljno vozača u Srbiji, veliki troškovi poslovanja te siva ekonomija, što direktno guši prevoznike, a za poslednicu ima sve slabiji kvalitet prevoza putnika. Tako putnici plaćaju ceh na nešto za šta nisu krivi i na šta ne mogu uticati.

Veća plata i bolji uslovi rada

Poslodavci su se složili u tome da je vozačima potrebno obezbediti dostojanstvene uslove rada, kao i pristojne zarade, koje će uz napredovanje i rasti. Drugim rečima, da bi se vozači zadržali u Srbiji, uslovi poslovanja moraju se usaglasiti s onima u Evropskoj uniji jer je to jedini način da sektor saobraćaja ostane prisutan i konkurentan na tržištu.


Po rečima direktora Udruženja „Srbijatransport” Gorana Aleksića, drumski saobraćaj u Srbiji trenutno je u izuzetno teškom položaju i potrebni su veliki napori da se stanje popravi.

21 godina starosna granica za vozače D kategorije

– Deficit radne snage i nedostatak profesionalnih vozača značajno je pogodio upravo taj sektor – rekao je Aleksić. – Siva ekonomija, nezakonito poslovanje, nelegalni prevoznici – predstavljaju ogroman problem, a nedovoljan rad nadležnih državnih organa ostavlja prostor za poslovanje koje je štetno za one koji rade legalno, ali i državnu kasu.

Privrednici koji obavljaju poslovne aktivnosti u toj delatnosti su na okruglom stolu posebno ukazali na činjenicu da su cene usluga prevoza niske zbog male platežne sposobnosti građana, ali i nelojalne konkurencije, a da su istovremeno stope poreza na dodatu vrednost za u vrstu delatnosti visoke. Tu su i visoki porezi i doprinosi na zarade, koji takođe opterećuju poslovanje prevoznika.

21.013 radnika zaposleno u oblasti drumskog saobraćaja

Prevoznici ističu i da su problem visoke akcize na naftne derivate, smatrajući da država treba da omogući beneficije preduzećima koja obavljaju javni drumski saobraćaj. Muči ih i rast cena rezervnih delova, čija je nabavka otežana zbog finansijskih problema u poslovanju i naplate potraživanja. Na njihovo poslovanje, kako su izneli na okruglom stolu, nepovoljno utiču i negativne kursne razlike.

Uz sve te probleme, u ovom trenutku sve prevoznike muči nedostatak stručnog kadra. Iznet je podatak da sada nedostaje više hiljada vozača, što je svakako ogroman broj. U oblasti drumskog saobraćaja posluje 1.322 poslodavca i 666 preduzetnika, a zaposleno je 21.013 radnika. Da bi se prevazišao ogroman nedostatak vozača u drumskom saobraćaju, pokrenuta je inicijativa za hitno rešavanje tog problema, koji ne pravi štetu samo prevoznicima već i preti da ugrozi bezbednost saobraćaja i funkcionisanje sistema javnog prevoza. Uz to, nedostatak vozača uticaće na poslovanje domaće privrede i strane investitore.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Po rečima profesora Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsta Lipovca, ukoliko se problem nedovoljnog broja vozača ne reši, veliko je pitanje ko će u narednih pet godina obavljati prevoz u Srbiji.

– Veoma je važan način kako mlade ljude zainteresovane za taj posao privući da se za to i školuju – i preko medijskih kampanja, ali obezbeđenjem stipendija – smatra Lipovac. – Potrebno je povećati i broj odeljenja u stručnim školama uz podizanje kvaliteta obrazovnih profila.

Po mišljenju direktora Udruženja „Panonotransport” Mirka Vučinića, jedno od rešenja moglo bi biti snižavanje starosne granice za vozače D kategorije sa sadašnje 24 godine na 21, kao što je u Nemačkoj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krsto lipovac vozači nedostaju vozači šoferi odlazak radne snage odlazak u inostranstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana