Tekst objavljen: 13.01.2024 18:00        


Kineski godišnji izvoz pao je prvi put u sedam godina 2023., iako su isporuke u decembru premašile očekivanja, pokazali su carinski podaci u petak

Kineski izvoz pao prvi put od 2016. godine


Izvoz je prošlog meseca porastao za 2,3% na godišnjem nivou u američkim dolarima, što je više od povećanja od 1,7% koje je prognozirala anketa Rojtersa.

Uvoz je porastao za 0,2% u decembru u odnosu na prethodnu godinu izraženo u američkim dolarima. To je nešto manje od povećanja od 0,3 posto koje su očekivali analitičari koje je anketirao Rojters, prenosi Seebiz.

Međutim za 2023. izvoz je pao za 4,6%, što je prvi takav godišnji pad od pada od 7,7% u 2016., prema Wind Information-u.

Uvoz je prošle godine pao za 5,5 posto. Poslednji pad im je bio 2020., godine kada je počela pandemija kovid-19.

Kineska trgovina s glavnim partnerima opala je 2023. jer je potražnja za kineskom robom pala usred sporijeg globalnog rasta.

Podaci o kineskoj trgovini u decembru su 'ohrabrujući', kaže ekonomista.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Udruženje zemalja jugoistočne Azije bilo je najveći trgovinski partner Kine na regionalnoj osnovi 2023. godine, a sledi Evropska unija.

SAD je ostao najveći trgovinski partner Kine. Rusija je bila retka svetla tačka, s kineskim izvozom u tu zemlju koji se 2023. popeo za gotovo 47%, a uvozom za gotovo 13%.

"Kineski proizvođači predviđaju porast proizvodnje tokom 2024. usred predviđanja čvršće globalne potražnje, veće potrošnje klijenata i ulaganja u nove proizvode", rekao je Caixin u objavi za svoj indeks menadžera nabave u proizvodnji za decembar.

Indeks je pokazao blagi napredak u odnosu na novembar. "Međutim, stepen optimizma je omekšao od novembra i ostao ispod proseka serije".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina kineska ekonomija pad izvoza 2023

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana