Tekst objavljen: 22.07.2024 14:55        


Kina je iznenadila tržišta smanjenjem svoje ključne kratkoročne kamatne stope i referentnih kamatnih stopa u ponedeljak u pokušaju da podstakne rast druge po veličini svetske ekonomije

Kina smanjila kamatne stope i iznenadila mnoge analitičare širom sveta


Do smanjenja je došlo nakon što je Kina prošle nedelje objavila ekonomske podatke slabije nego što se očekivalo za drugi kvartal i nakon što su se njeni najviši lideri sastali na plenumu koji se održava otprilike svakih pet godina.

Zemlja je na ivici deflacije i suočava se sa dugotrajnom krizom imovine, rastućim dugom i slabim potrošačkim i poslovnim raspoloženjem. Trgovinske tenzije takođe rastu, pošto globalni lideri postaju sve oprezniji prema dominaciji Kine u izvozu.

Narodna banka Kine (PBOC) saopštila je u ponedeljak da će smanjiti sedmodnevnu obrnutu repo stopu na 1,7 odsto sa 1,8 odsto i da će takođe poboljšati mehanizam operacija na otvorenom tržištu.

Nekoliko minuta kasnije, Kina je smanjila svoje referentne kamatne stope za istu maržu na mesečnom nivou. Jednogodišnja primarna kamatna stopa (LPR) smanjena je na 3,35 odstosa dosadašnjih 3,45 odsto, dok je petogodišnja kamatna stopa smanjena na 3,85 odstosa 3,95 odsto.

"Današnje smanjenje je neočekivan potez, verovatno zbog naglog usporavanja zamaha rasta u drugom tromesečju, kao i poziva da se ostvari ovogodišnji cilj rasta" rekao je Lari Hu, glavni ekonomista Mekvorija za Kinu.


Ju Vang, šef strategije za valute i kamatne stope Velike Kine u BNP Paribas, rekao je da rastuća očekivanja da će Federalne rezerve početi da smanjuju kamatne stope takođe daju PBOC-u prostor za manevar u njegovom monetarnom popuštanju.

Nakon smanjenja stope, kineski juan je pao na skoro dvonedeljni minimum od 7,2750 za dolar pre nego što je smanjio neke gubitke. Prinosi na kineske državne obveznice su pali duž krive, sa 10-godišnjim i 30-godišnjim padom za čak 3 bazna poena, pre nego što su se stabilizovali na 2,24 odstoi 2,45 odsto, respektivno.

Kineski 30-godišnji trezor za isporuku CTLU4 u septembru 2024. porastao je za otprilike 0,3 odstou ranoj trgovini u ponedeljak.

"Činjenica da PBOC nije čekao da Fed prvo smanji, ukazuje na to da vlada prepoznaje pritisak na kinesku ekonomiju", rekao je Zang Zivei, predsednik i glavni ekonomista u Pinpoint Aset Managementu, kineskoj firmi za upravljanje hendž fondovima.

On očekuje dalje smanjenje kamatnih stopa u Kini kada Fed uđe u ciklus smanjenja kamatnih stopa.

Smanjenje stope u Kini ima za cilj "jačanje kontracikličkih prilagođavanja radi bolje podrške realnoj ekonomiji", navodi se u saopštenju PBOC-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina kineska ekonomija smanjenje kamatnih stopa ekonomska kretanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip