Tekst objavljen: 11.02.2020 12:10        


Prema podacima sajta za zapošljavanje Poslovi.infostud, u 2019. je zabeležen porast broja oglasa za posao od 14 procenata u poređenju sa 2018. godinom

Kakvi kadrovi se najviše traže u Srbiji?

Tokom prethodne godine, preko 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na 48.893 raspisanih pozicija.

Kao i prethodnih godina najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najtraženije pozicije su bile prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater.

Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57 odsto oglasa za posaotražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto oglasa tražla visoka ili viša stručna sprema.

I pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje je u blagom padu. U 2019. godini na jedan oglas prosečno je konkuirisalo 65 kandidata.

Oglasi na stranom jeziku činili su 24 odsto ukupnog broja, od kojih se najviše tražio engleski, zatim nemački, mađarski i ruski.

Porast takođe postoji u oglasima koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (ukupno osam odsto). U 2018. takvih oglasa je bilo 2.845 dok je u 2019. raspisano skoro 30 odsto oglasa više –3.693, navedeno je u saopštenju Infostuda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada govorimo o IT oglasima tokom prethodne godine najtraženije pozcije bile su JavaScript Developer, Java Developer, PHP Developer, .NET Developer i IT Help Desk / Support.

Što se tiče traženog senioriteta od strane poslodavaca najviše oglasa je bilo namenjeno mediorima (64 odsto), potom seniorima (21 odsto), a najmanje su se tražile junior pozicije (svega 14 odsto).

Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugar i farbar.

Sa druge strane pozicije koje su imale veliku potražnju od strane kandidata bile su prodavac, komercijalista, radnik u proizvodnji, knjigovođa i telefonski operater, saopštio je Infostud.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kadrovi posao potražnja poslova radna mesta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana