Tekst objavljen: 26.10.2024 18:00        


Nacionalna služba za zapošljavanje je stranim državljanima ove godine izdala 17.000 dozvola za rad. Najbrojniji su vozači, ali ih ima i u drugim sektorima

Kakva su iskustva stranih radnika u našoj zemlji?


Hakan Gejik, radnik iz Turske, svakog dana radi kao dostavljač hrane u Beogradu. I tako već četiri meseca.

Poreklom je iz Turske i kaže da se brzo navikao na grad i ljude, a polako uči srpski.

Pozdravlja sa "zdravo i "dobro jutro", zna za "izvini" i "hvala".

"Sviđa mi se ovaj posao zato što mi daje veliku slobodu. Mogu sam da krojim svoje radno vreme, a imam i neku slobodu i na ulici, radim to u nekom miru, tako meni najviše odgovara. Između ostalog, činim ljude srećnima i samim tim vidim osmeh na licu kad im dostavim hranu, pogotovo kada je topla i dođem na vreme, volim ljude iz Srbije", objašnjava Gejik.

Smeštaj su Hakanu, kao i drugim radnicima, obezbedili poslodavci. Stanuje na Dušanovcu, u iznajmljenom stanu, kaže da je zadovoljan.

I Boban iz Makedonije poželeo je da radi u Beogradu, kaže, iz finansijskih razloga. Objašnjava da je u Srbiju došao kao vozač, a onda krenuo da radi i stigao do pozicije menadžera flote.

"Mi smo svi zajedno, mi smo tu sa vozačima na normalnom nivou, kao porodica, nemamo mi ništa 'odakle ko dolazi', takva je kompanija, firma, svi zaposleni se ophode sa ljudima kao da su svoji", kaže radnik iz Makedonije Boban Jančić.

Nisu svi poslodavci koji zapošljavaju strane radnike takvi.


Strani radnici imaju ista prava kao i domaći

Po zakonu, strani radnici imaju ista prava kao i domaći, i ako su im ta prava ugrožena, mogu da se obrate Inspekciji rada.

Jedan od poslodavaca strane radne snage Stefan Šurlan kaže da većinom dovode radnike izMakedonije zbog sličnog jezika, ali i iz Uzbekistana, Turske, a pomalo iz Egipta.

"S obzirom na to da imamo neke radnike koje rade dve-tri godine, mislim da to dovoljno govori o njihovom zadovoljstvu", tvrdi Šurlan.

Objašnjava da moraju da budu svesni da je za neke ljude Srbija postala Amerika i da su uslovi mnogo bolji nego u njihovim državama.

Šurlan smatra da će ta praksa i u drugim sekorima biti sve češća.

Od ove godine uveden je Portal za strance, što znači da svaki strani državljanin može podneti zahtev za izdavanje boravišne i radne dozvole.

Zahtev se podnosi elektronskim putem, a to može učiniti strani državljanin ili poslodavac.

Boravišna i radna dozvola na tri godine

Zadatak poslodavca je da sa strancem sklopi ugovor o radu u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad.

Objedinjenu boravišnu i radnu dozvolu stranci u Srbiji dobijaju na tri godine.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da se izdaje za one grane i za one delatnosti gde nema mi dovoljno domaće radne snage.

"To su jednostavno one oblasti gde je situacija da naših ljudi ili nema dovoljno ili su otišli u zapadnu Evropu", ističe Atanacković.

Objašnjava da je reč o sektorima građevinarstva, o poslovima u ugostiteljstvu kao i u nekom proizvodnom zanatstvu.

"Pokazuje se nedostatak vozača, tu se najviše i reagovalo. Imamo značajan broj vozača koji čak i u gradskom saobraćaju voze putnike. Bez njih ne bismo mogli da organizujemo transport", napominje sagovornik iz Unije poslodavaca.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, ove godine izdato je oko 17.000 dozvola za rad stranim državljanima.

Na prvom mestu su Rusi, zatim Kinezi, Turci i drugi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedostatak radne snage uvoz radne snage strani radnici u srbiji strani radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza