Tekst objavljen: 18.10.2019 11:25        


Oni sami biraju radno vreme, radno mesto i klijente. Rade uz pomoć interneta i to su im uglavnom dodatni poslovi

Kako žive frilenseri u Srbiji?

Posao se može naći za nekoliko sati i započeti sledećeg dana, ali je lako i izgubiti ga.

Poslovi su razni – od časova engleskog jezika do programiranja.

"Ja gledam da dođem do neke cifre od 500, 600 evra mesečno, da mi to bude dodatna plata. Ne bih se ni trudio više, zato što bih onda morao da to stavim na prvo mesto, taj posao, a trenerski na drugo, a ne želim to da radim, ja sam se školovao da budem trener", kaže Milan Askelievski, tutor engleskog jezika.

Ima i onih kojima je rad preko interneta osnovni posao.

"Neko ko krene u sve to razmišlja odmah kako će moći kroz par meseci da ima neke sigurne prihode, da će moći da se osloni na to. To nije situacija i osoba koja kreće u frilens svet treba da bude spremna na to da neće u startu imati neka možda zamišljena očekivana primanja, ali kroz neko vreme, evo meni je trebalo nekih godinu dana da dođem do neke cifre koja je meni okej", navodi Ana Vukašinović, frilenser.

Frilenseri su zadovoljni odnosima sa poslodavcima i klijentima. To je možda zbog toga što se kvalitet poslovanja ocenjuje.

"Korektni su skroz. Tačno ti kažu, vrlo su precizni Kinezi. Tačno ti kažu šta treba, šta ne treba, šta se očekuje, šta je zabranjeno. Ako kršiš neka pravila, oni imaju tačno određen pravilnik kako će te sankcionisati, tako da ništa nema da bude sivo ili nejasno", ističe Milan Askelievski.

"Dešava se često da klijenti imaju jako dobro iskustvo s frilenserima iz Srbije i da žele da prošire svoj tim u Srbiji, među ljudima iz Srbije. Meni se dešavalo često da moji klijenti traže od mene da im nađem ljude u Srbiji", dodaje Ana Vukašinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Posao se može naći za nekoliko sati i započeti sledećeg dana, ali je lako i izgubiti ga. Zato frilenseri često rade sa više klijenata.

"Ako vam neko ne odgovara vrlo ćete lako prekinuti saradnju s njim. Nema tu nekih kompleksnih ugovora, davanja otkaza, otkaznih rokova. Ako nekom ne odgovara samo je potrebno da kažete: 'Izvini, ja bih da završimo saradnju'. Nema ljutnje ni sa jedne strane, to je potpuno normalno", objašnjava Ana Vukašinović.

Frilenseri najčešće paušalno plaćaju porez.

"To je određena vrsta rupe u zakonu, jer ste vi zakonom ograničeni na šest miliona dinara prometa na godišnjem nivou da biste bili paušalac. U slučaju da vi imate veći promet od toga vi suštinski ste na teritoriji utaje poreza i kršite zakon", naglašava prof. dr Goran Radosavljević, profesor FEFA.

Paušalci nisu kreditno sposobni, a provizije sajtova preko kojih se poslovi nalaze mogu da budu visoke. Frilensovanje je slobodnije, ali i nesigurnije. Pitanje je samo šta je kome značajnije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao freelancer Srbija freelance posao freelance

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana