Tekst objavljen: 13.04.2024 16:00        


Snažan rast u Americi pomogao je da se poboljšaju izgledi za svetsku ekonomiju, ali je potrebno učiniti više da se zaustavi pad produktivnosti, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva

Kako je evrozona izbegla recesiju i zašto možemo da odahnemo?


"Globalni rast je nešto jači zbog snažne aktivnosti u Sjedinjenim Državama i mnogim tržištima u razvoju" reklaje ona i dodala da je američka ekonomija prošle godine porasla za snažnih 2,5 odsto, daleko nadmašivši većinu drugih naprednih ekonomija.

"Snažna potrošnja domaćinstava i poslovna ulaganja i ublažavanje problema u lancu snabdevanja su pomogli. A inflacija opada, nešto brže nego što se očekivalo", dodala je Georgieva.

MMF sada očekuje da će svetska ekonomija rasti brže nego što je prognozirano u januaru, kada je rast procenjen na 3,1 odsto u 2024. i 3,2 odsto u 2025. godini.

"Izgleda da možemo da odahnemo. Izbegli smo globalnu recesiju i period stagflacije kao što su neki predviđali. Ali ima još mnogo stvari o kojima treba da brinemo", rekla je Georgieva.

Nemačka opterećuje evrozonu

Posmatrajući EU, Nemačka je u najvećem problemu.

"Oporavka u nemačkoj privredi još nema. U prvom tromesečju 2024. godine aktivnost bi se ponovno mogla blago smanjiti, a s drugim uzastopnim padom privredne aktivnosti nemačka privreda bi ušla u tehničku recesiju", objavila je nedavno Bundesbanka.

Nemačka se muči kako je rat u Ukrajini početkom 2022. povećao troškove energije, a njena privreda oslonjena na industriju sada je četvrti kvartal zaredom s nultim odnosno negativnim rastom, što opterećuje celu evrozonu.

U četvrtom kvartalu lani sezonski prilagođeni realni BDP prema prvim procenama smanjen je za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, nakon što je u prva tri kvartala 2023. godine gotovo stagnirao, navode u centralnoj banci.

Za sada će se slabosti i dalje zadržati, predviđaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kamate ostaju iste

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je juče da tri ključne kamatne stope ostanu nepromenjene. Kako je objavljeno na sajtu ECB, kamata na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju ostaće nepromenjene na nivou 4,5 odsto, 4,75 odsto i 4 odsto.

„Inflacija je nastavila da pada, predvođena nižom inflacijom cena hrane i roba. Većina mera osnovne inflacije ublažava se, rast plata se postepeno usporava, a preduzeća apsorbuju deo porasta troškova rada u svoj profit. Uslovi finansiranja ostaju restriktivni, a prošla povećanja kamatnih stopa i dalje opterećuju potražnju, što pomaže u smanjenju inflacije. Ali domaći pritisci na cene su jaki i održavaju visoku inflaciju cena usluga“, navode iz ECB.

Bolje prognoze za Srbiju

Svetska banka je povećala prognozu privrednog rasta Srbije za ovu godinu sa tri na 3,5 odsto, rečeno je juče na predstavljanju izveštaja Svetske banke: "Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan".

Viši makroekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović je rekao da su se poboljšale projekcije za 2024. godinu na 3,5 odsto, jer su se povećale i investicije, tako da se za ovu godinu očekuje nešto snažniji rast.

Videćemo procenu za prvi kvartal, izgleda da je oporavak nastavljen i to je jedan od razloga zašto smo se odlučili da povećamo procenu za 2024. godinu“, rekao je Šestović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srpska ekonomija recesija evrozona evorpska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana