Tekst objavljen: 23.07.2020 13:35        


Mnogo je razloga za promenu prebivališta, a najčešći je, slobodno se može reći, potraga za poslom

Kako izgledaju unutrašnje migracije u Srbiji?

Mnogi građani Srbije zbog toga odlaze u inostranstvo, ali je, naravno, i mnogo onih koji se sele unutar zemlje, a osim potrage za poslom mesto stanovanja menja se i zbog školovanja, žendibe, udaje... Unutrašnje migracije stanovništva su uobičajene, a po podacima Republičkog zavoda za statistiku tokom 2019. godine u Srbiji je 127.421 osoba promenila prebivalište, odnosno trajno se preselilo iz jednog u drugo mesto/naselje, ali ima i onih koji ostanu u istom gradu, opštini ili regionu.

Negativan saldo u 133 opštine

Podaci RSZ pokazuju da je, kada se posmatra na nivou opština/gradova, u tek 35 njih prošle godine ostvaren pozitivan migracioni saldo. Negativan migracioni saldo zabeležen je u 133 opštine/grada, a u jednoj je migracioni saldo jednak nuli, odnosno isti je broj onih koji su se lani doselili i odselili. Sa stanovišta ekonomske aktivnosti, 60 posto migranata su izdržavana lica, 32 posto su aktivna, a osam posto je onih koji imaju lični prihod.


Podaci RZS pokazuju i da se prošle godine najviše osoba selilo iz jedne u drugu opštinu/grad unutar iste oblasti (38,3 posto), a najmanje iz jednog u drugo naselje u okviru iste opštine/grada (24,3 posto). Najveći broj preseljenja ostvaren je na teritoriji Beogradske oblasti, u kojoj je zabeleženo 52. 964 doseljenja, odnosno 45.240 odseljenja.

34,4 godine prosečna starost onih koji se sele

Budući da je prosečna starost onih koji su promenili prebivalište 34,4 godine (za muškarce 34,8 godina, a za žene 34 godina), moglo bi se reći da je upravo ekonomski razlog najčešći za donošenje odluke o promeni prebivališta, a da su najveće brojke vezane za najveće i najrazvijenije gradove. Naime, podaci RSZ govore da su Beogradski region i Region Vojvodine u 2019. godini imali pozitivan migracioni saldo, a isti rezultat ostvarile su Beogradska oblast, te Južnobačka, Severnobačka i Nišavska oblast.

Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, izvesno je da je potraga za poslom jedan od najvažnijih faktora za unutrašnje migracije.

- U većim gradovima skoncentrisani su najveći proizvodni kapaciteti, ponuda za posao je najviše, a to su i univerzitetski centri - kaže Milić. - Građani se iz različitih razloga sele, ponekad to bude samo na par meseci, recimo kad su u pitanju sezonski poslovi, a onda to novo mesto postane mesto u kojem su pronašli egzistenciju i u njemu ostaju. Naravno, najviše se odlazi iz manje razvijenih delova zemlje, ali ima migracija i između većih gradova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2.117 više doseljenih od odseljenih u Novom Sadu

Podaci RSZ kažu da je u Vojodini prošle godine zabeleženo ukupno 28.789 doseljenja, od kojih se 13.237 osoba doselilo iz neke druge oblasti, a 7.216 iz iste. U isto vreme zabeleženo je 28.210 odseljenja - u neku drugu oblast odselilo se 12.719 ljudi, a 7.216 osoba je promenilo prebivališta, ali je ostalo u istoj oblasti. Migracioni saldo u Vojvodini je pozitivan i iznosi 519, a broj preseljenja među naseljima iste optšine ili grada je 8.275.

Najveće migracije u Vojvodini zabeležene su u Južnobačkoj oblasti jer je prošle godine bilo 12.131 doseljenja, a 10.381 odseljenja. Ova obast beleži pozitivan migracioni saldo od 1.750, a osim nje to je ostvareno još samo u Severnobačkoj oblasti gde on iznosi 67. U preostalih pet oblasti u Vojvodini zabeležen je negativan migracioni saldo - iz Zapadnobačke oblasti prošle godine se odselilo 400 ljudi više nego što se doselilo, Južnobanatskoj -111, Severnobanatskoj - 213, Srednjobanatskoj - 510 i Sremskoj oblasti gde je negativni saldo bio 103.

Najveće migracije, naravno, vezane su za najveće gradove, a prednjači Novi Sad gde je ostvaren pozitivni migracioni saldo 2.117, a potom slede Pančevo, Subotica, Stara Pazova, ali su brojke mnogo niže. Najveći negativni migracioni saldo zabeležio je Vrbas - 236, a veoma visoko plasirani su i Zrenjanin - 181, Kikinda - 149, kao i Sombor, iz kojeg se odselilo 151 osoba više nego što je u njemu našlo novo mesto za život.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
migracije zbog posla migracije posao Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana