Tekst objavljen: 04.05.2020 9:45        


Kako će izgledati turistička sezona možda najbolje doneti zaključak na osnovu onih mera koje su preduzete i saopštene pre 24 sata od strane grčkog premijera

Kada će Grci dozvoliti dolazak turistima?

Grčka je zbog epidemije zaključana od 23. marta. Rigorozne mere su nesumnjivo dale rezultate u borbi s koronom, ali su zaustavile turističku industriju, koja grčkoj ekonomiji doprinosi sa 21 odsto.

- Grčka želi da dočeka turiste ovog leta, ali uz određene mere predostrožnosti - izjavio je ministar turizma Hari Teokaris, a srpski ambasador u Grčkoj Dušan Spasojević poručio je da će ova zemlja relaksirati mere veoma sporo, fazu po fazu.

On je podsetio da je u Grčkoj od korona virusa zaraženo 2576 osoba, a da je preminulo 139. Prosečna starost je 74 godine i preko 90 odsto umrlih je ili imalo neku hroničnu bolest ili su bili ljudi stariji od 70 godina.

- Kako će izgledati turistička sezona možda najbolje doneti zaključak na osnovu onih mera koje su preduzete i saopštene pre 24 sata od strane grčkog premijera koje govore da će se veoma oprezno u narednih mesec do dva i postepeno popuštati ova najstroža zabrana kretanja koja je ovde uvedena 23. marta - rekao je on.

Na pitanje ko će moći da uđe u zemlju i pod kojim uslovima, Spasojević je rekao da za sada zvanično još nema govora o otvaranju granica.

- Na primer, restrikcije kretanja prevozom van mesta prebivališta ostaju na snazi još najmanje dve nedelje, zabranjeni će biti odlasci na sva ostrva najverovatnije do 1. juna, a koja su srž grčkog turizma. Škole će eventualno biti otvorene od 1. juna, srednje škole od 18. maja, niko još ne govori o univerzitetima. Tek od 1. juna biće otvoreni restorani i kafići, i to samo oni koji imaju bašte. Hoteli će biti otvoreni samo oni koji rade cele godine, o onim sezonskim se još ne razgovara - objasnio je ambasador.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naveo je i da će biti obavezno nošenje maski van kuće, kao i da će od 4. maja biti ukinuta dvadesetčetvoročasovna zabrana kretanja, ali će svi oni koji budu morali da izlaze biti samo oni koji moraju da odlaze na posao.

- I svi će morati da nose maske. Razgovori o merama kada su turisti u pitanju još se nalazi na dugom štapu - naglasio je ambasador.

Dodao je i da se govorilo o takozvanim medicinskim pasošima, te da bi u Grčku mogli da uđu samo oni turisti koji imaju potvrdu da su preležali koronu ili imaju test na ovaj virus ne stariji od 72 sata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka turizam Turistička sezona korona virus letovanje u grčkoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana