Tekst objavljen: 24.07.2024 15:55        


Zbog dugogodišnjeg uvećanja broja turista i cene stanova, stanovnici Majorke su prinuđeni da se sele iz središta grada i žive u kamp-prikolicama

Kad se pretera sa masovnim turizmom: Stanovnici ovog ostrva žive u kamp prikolicama


Pilar Hernando živi u kamp-prikolici u predgrađu Palme de Majorke, a tušira se u lokalnom sportskom centru.

Četrdesetpetogodišnja Hernando, koja teško pronalazi posao u barovima i restoranima, rekla je da ne može da priušti cene zakupa stanova koje su značajno porasle delom zbog brzog razvoja turizma na španskom ostrvu.

"Cene se podižu, stanarine se podižu, sve raste osim plata", rekla je Hernando.

Ona je jedna od brojnih stanovnika Majorke koji su počeli da žive u kamp-prikolicama parkiranim u privremenim kampovima s obzirom na previsoke cene stanova i vlasnike koji ih radije iznajmljuju turistima.

Taj trend prouzrokovao jeprotestena ostrvu, kao i u najposećenijem španskom gradu Barseloni, te i na drugim mestima. Prošle nedelje je oko 10.000 ljudi protestovalo protiv masovnog turizma u Palmi de Majorki.

U gradu su tri takve lokacije s kamperima. Lokalne vlasti su obezbedile sistem za reciklažu, ali stanovnici kažu da postoji tek jedno mesto na ostrvu za odlaganje otpadnih voda. Tvrde da im nije dozvoljeno da otvaraju prozore ili da napolju postavljaju stolove, jer su se parkirali na javnim površinama.

Policija im preti novčanim kaznama, dok lokalna vlada tvrdi da ne može da im obezbedi dodatne uslove, te ih je preusmerila službama za socijalnu zaštitu, rekli su kamperi.

Aktivisti koji su protiv masovnog turizma u Španiji kažu da posetioci podižu cenu smeštaja, zbog čega lokalci ne mogu da priušte život u gradskim sredinama.


Španiju je do maja posetilo 33 miliona inostranih turista, što je 14 odsto više u odnosu na isti period 2023.

Baleari su nakon Katalonije prošle godine bili najpopularnija španska pokrajina za turiste, koju je posetilo 14,4 miliona njih, rekao je španski zavod za statistiku.

Takođe, na turizam otpada 45 odsto BDP-a ostrva, reklo je udruženje turističke industrije "Exceltur".

Posetioci sve više unajmljuju kuće za odmor preko aplikacija poput "Airbnba", pri čemu je kratkotrajni zakup stranih turista porastao za 24 odsto između marta i maja, objavio je "Exceltur".

Stanarine su na ostrvu u protekloj deceniji narasle za 158 odsto, što predstavlja najveće povećanje u Španiji, prema internet stranici "Fotocasa". Prosečna stanarina za stan od 80 kvadrata na španskom arhipelagu je u junu iznosila 1.447 evra. Prosečna plata u Španiji iznosi 1.925 evra, prema zavodu za statistiku.

Četrdesetosmogodišnja Aina Anamarija je uzela kredit kako bi kupila kamper, za koji mesečno plaća 323 evra, što je oko pola plate od 700 evra koju prima za rad u prodavnici. Najam sobe u stanu na ostrvu je uglavnom između 400 i 500 evra, kazala je.

"Nemam ideju kako da preživim na sopstvenom ostrvu", dodala je ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
masovni turizam Španija turizam palma de majorka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana