Tekst objavljen: 28.08.2023 16:15        


Izgradnja je imala najveći negativan uticaj na BDP zemlje u drugom tromesečju, pošto su investicije u stambene objekte pale

Jedna bogata evropska zemlja stagnira u svim granama industrije


Norveška ekonomija je zabeležila nulti rast u drugom kvartalu ove godine zbog visoke inflacije i rasta kamatnih stopa,koje su umanjile potražnju potrošača, izvestio je ove nedelje državni zavod za statistiku.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje, kojiisključuje norvešku ofšor industriju, stagnirao je u poređenju sa prethodnim kvartalom i ostao na nivou od 0,2% nakon slabog učinka u nizu industrija.

Izgradnja je imalanajveći negativan uticaj na BDP zemlje u drugom tromesečju,pošto su investicije u stambene objekte pale, navodi se u izveštaju.

- Rast se očigledno smanjuje i bio je ispod trenda u prvoj polovini, uglavnom vođen usporavanjem lične potrošnje i stambenih investicija, u kombinaciji sa višim stopama i negativnim rastom realnih plata - kaže ekonomista "Danske Bank A/S", Frank Jullum.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Do sada je Norveška - bogata fosilnim gorivima - bila otpornija na ekonomske udare od ostalih zemalja u nordijskom regionu, ali i Evropi.Njen BDP je, međutim, bio slabiji između aprila i juna,nego što je "Norges Bank" očekivala, kažu ekonomisti.

Norveška centralna banka podigla je kamatne stope 12 puta od 2021. godine,u pokušaju da smanji inflaciju. U svom junskom izveštaju, OECD je upozorio da „visoka inflacija i pooštravanje politike utiču na domaću tražnju“, dodajući da ćenorveška ekonomska proizvodnja ostati umerena 2024.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stagnacija privrede norveška ekonomska kriza ekonomska analiza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana