Tekst objavljen: 01.08.2023 16:15        


U oktobru 2021. godine Ma je bio u Španiji i učio o poljoprivredi i tehnologiji u vezi sa pitanjima životne sredine

Jedan od najbogatijih Kineza pravi zaokret ka poljoprivredi


Džek Ma je počeo kao školski učitelj i izgradio kineski Amazon, a tri godine nakon što je Peking objavio rat tehnološkim firmama, Ma se okrenuo poljoprivredi.

Nakon što se oprobao u profesorskim vodama u Hong Kongu i Tokiju, 58-godišnjak je nedavno investirao u novu kompaniju koja se bavi tehnologijom na farmama, navodi se u izveštaju South China Morning Posta, prenosi Biznis insider.

Agrotehnološki startap, 1,8 Meters Marin Tehnolodži, osnovan je 20. jula u Hangdžou, gradu u kome je registrovana i kompanija Alibaba, kineski odgovor na Amazon. Jedna od Maovih investicionih holding kompanija, Hangdžou Dajingtou, ima 10 odsto udela u startapu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovaj novi poduhvat dolazi skoro tri godine otkako je Ma nestao iz vidokruga javnosti.On je naljutio kineske vlasti nakon govora u oktobru 2020. u kojem je kritikovao kineski finansijsko-regulatorni sistem i optužio kineske banke da posluju sa mentalitetom "zalagaonice".

Njegove reči su podstakle intenzivnu regulatornu kontrolu njegovog poslovanja i šire udarce na tehnološke firme u Kini. Tokom svog višegodišnjeg "izgnanstva", Ma je izgledao kao da putuje svetom dok je ustvari izučavao agrotehniku.

U oktobru 2021. godine Ma je bio u Španijii učio o poljoprivredi i tehnologiji u vezi sa pitanjima životne sredine, izvestio je tada SCMP, pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa Maovim rasporedom.Takođe je putovao u Holandiju, Japan i Tajland da bi izučavao agrotehniku, prema SCMP-u.

U maju ove godine, Tokio koledž je najavio da će Ma preuzeti nastavničku poziciju dok izučava poljoprivredu i proizvodnju hrane. Ma se povukao iz Alibabe 2019. godine i sedi u odboru Džek Ma fondacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina poljoprivreda džek ma argokultura

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana