Tekst objavljen: 28.04.2020 13:10        


Krizu izazvanu pandemijom dodatno pogoršava javni sektor svojim odlaganjem isplate dugovanja prema privatnim kompanijama, piše Danas

Javni sektor kasni sa plaćanjem privredi

List navodi da najviše problema ima građevinska industrija. Samo u putarskoj delatnosti država kasni sa izmirivanjem duga od dve milijarde dinara. Danas nije dobio odgovor Ministarstva finansija koliko iznose kašnjenja države prema privredi.

Navodi se da je Unija poslodavaca Srbije prošle nedelje poslala drugi dopis Ministarstvu finansija u kojem se traži da obezbedi redovno plaćanje obaveza države, javnh preduzeća i budžetskih korisnika.

Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED) takođe je uputila Vladi predlog sa 20 mera za pomoć privredi među kojima je i apel Ministarstvu finansija da hitno izmiri dospele obaveze prema korisnicima sredstava za značajne infrastrukturne projekte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U tekstu se navodi da je ministarstvo finansija pre 15 dana naložilo svim korisnicima javnih sredstava, uključujući i javna preduzeća, da promene programe poslovanja za 2020. godinu u kojima je neophodno smanjenje rashoda za najmanje 20 odsto, i to ne računajući plate zaposlenih.

S obzirom da u javnim preduzećima, plate zaposlenih čine oko četvrtine poslovnih rashoda to znači da će trpeti ili realizacija investicija ili nabavka roba i usluga, odnosno dobavljači.

List međutim nije dobio odgovor ministarstva da li će ovaj nalog uticati na produžetak roka plaćanja ili ugroziti institucije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni sektor plaćanje privreda privatne kompanije kašnjenje vanredno stanje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana