Tekst objavljen: 18.03.2022 13:15        


U severnoj Italiji supermarketi su očišćeni i nema testenine. Apoteke u Norveškoj rasprodale su tablete joda. I u Nemačkoj, trgovci upozoravaju na Hamsterkauf - "šoping hrčaka" ili paničnu kupovinu

Italijani najviše brinu zašto što nema testenine: U kojim državama su nestašice i čega?


Ukrajina je, zajedno s jugozapadnom Rusijom, dugo bila poznata kao “evropska žitnica” zahvaljujući bogatom tamnom tlu u regiji, koje je među najplodnijim na svetu. Regija čini oko 15 posto svetske proizvodnje pšenice i gotovo 30 posto svetskog izvoza, rekao je za France 24 Sebastien Abis, istraživač na Francuskom institutu za međunarodne i strateške poslove (IRIS).

"Ali nije samo pšenica", rekao je Abis, "dve zemlje čine 80 posto svetske proizvodnje suncokretovog ulja, a Ukrajina je četvrti najveći svetski izvoznik kukuruza."

Kako se borbe u Ukrajini nastavljaju i ruska ofenziva pojačava duž obale Crnog mora, ovi važni proizvođači useva sada su odsečeni od sveta.

"Više ništa ne napušta ukrajinske luke", objasnio je Abis, "i nemoguće je znati što će zemlja moći proizvesti i ubrati u narednim mesecima".

Sukob je već imao dramatične posledice za Ukrajince "koji se bore da pronađu hranu usred metaka", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ali to takođe izaziva zabrinutost za mnoge zemlje koje zavise od ukrajinske pšenice i sve su zabrinutije da uskoro neće moći prehraniti svoj narod. Egipat, Tunis i Alžir već su počeli da osećaju posledice nestašice pšenice.

"Zemlje Magreba uveliko zavise od ukrajinske pšenice", rekao je Abis. "A ove godine, još više jer su pretrpeli veliku sušu koja je povećala njihove potrebe za inostranim uvozom." Za Egipat je to katastrofalno.

"Egipat je najveći svetski uvoznik pšenice i 60 odsto uvoza dobiva iz Rusije i 40 posto iz Ukrajine."

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Italija testenine egipat Nemačka norveška žitarice rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana