Tekst objavljen: 25.10.2013 14:30        


Sigurno ste primetili da se većina internet provajdera krije iza reči “do”, kada vam nude svoje usluge- “internet do 5 Mb/s”, ili “brzina do 10 Mb/s”. U praksi, međutim, brzina koja stvarno stigne do vaših računara je gotovo uvek niža od reklamirane. Zašto je to tako?

Internet brzine: Šta plaćate, a šta dobijate?

Mnogo je faktora, koji utiču na pad brzine protoka, a jedan od osnovnih je sastav samog provodnika. Bakarna žica, koju koriste svi ADSL operatori , uzrokuje pad internet protoka u odnosu na udaljenost od centrale, pa se tako, što je duža bakarna veza do korisnika, brzina interneta smanjuje.

Tako ADSL korisnici mogu da računaju na prosečnih 63,3% deklarisane brzine, ili jednostavno govoreći , ako uzmete ADSL internet “do 5 Mb/s”, kako kaže reklama, u proseku možete da očekujete svega 3,16 Mb/s.

Za utehu naših građana je podatak da je daleko bolja situacija sa kablovskim internetom. Korisnici kablovskog interneta u proseku dobiju čak 91,4% deklarisane brzine.


PROSEČNA ISKORIŠĆENOST DEKLARISANE BRZINE Izvor: SamKnows

Ovome treba dodati da kablovski internet, zahvaljući naprednoj tehnologiji na kojoj počiva, ima mogućnost da pruži i daleko veće brzine od ADSL-a.

Primera radi, prema podacima Net Indexa iz oktobra ove godine, prosečna brzina interneta kod najvećih ADSL provajdera u Srbiji niža je više od tri puta od brzine koju naš najveći kablovski operater - kompanija SBB - nudi svojim korisnicima već u svom osnovnom paketu.

Iz svega toga proizilazi da je kablovski internet daleko bolji izbor za korisnika, pa ne čudi što se broj korisnika kablovskog interneta u Srbiji svake godine primetno uvećava.

Dakle, kada birate internet za vaš dom ili poslovni prostor, treba da obratite pažnju ne samo na brzinu, već i na vrstu konekcije, a ne bi vam bio na odmet ni podatak da prosečna brzina interneta u Evropi iznosi 19,47 Mb/s.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
internet online potrošači brzina interneta Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana