Tekst objavljen: 31.07.2024 14:25        


Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema preliminarnoj "fleš" proceni, u julu porasla sa junskih 2,5 odsto na 2,6 odsto, objavio je danas Evrostat

Inflacija u evrozoni u julu porasla na 2,6%


Cene energije su u julu porasle za 1,3 odsto međugodišnje, znatno ubrzavši u odnosu na junskih 0,2 odsto, a industrijski proizvodi za 0,8 odsto naspram junskih 0,7 odsto. Nasuprot tome su cene usluga u evrozoni porasle za četiri odsto međugodišnje, a cene hrane, alkohola i duvana za 2,3 odsto, u oba slučaja sporijim tempom nego u junu.

Na mesečnom nivou je inflacija u evrozoni stagnirala u odnosu na jun. Godišnja stopa bazne inflacije u evrozoni je u julu iznosila 2,9 odsto, dakle ostala je na istom nivou kao u junu, navodi se na veb stranici Evrostata.


Ako obratimo pažnju na četiri najveće privrede evrozone, godišnja inflacija u Nemačkoj je u julu porasla sa junskih 2,5 odsto na 2,6 odsto, kao i inflacija u Francuskoj, takođe sa 2,5 odsto na 2,6 odsto i Italiji, sa 0,9 odsto na 1,7 odsto. Nasuprot tome je godišnja stopa inflacije u Španiji u julu pala sa junskih 3,6 odsto na 2,9 odsto.

Evrostat meri inflaciju harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), a rezultati koje donosi ova metodologija ponekad se razlikuju od podataka koje objavljuju države u evrozoni, prenosi Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona evrostat inflacija jul 2024

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game spaceman online game rtp tinggi game gampang cuan fitur terbaru pg soft raja game online cara pasang parlay sbobet situs toto muraibet sugar rush x1000 taktik cuan gatotkaca winrate mahjong ways trik pola maxwin mahjong teknik mengasah skill pancing scatter mahjong betsatu koi gate emas habanero game para dewa olympus jarang rungkat di situs terbaik 1131gg game tembak ikan situs game gacor bersejarah rtp live pg soft berburu petir maxwin zeus