Tekst objavljen: 01.09.2023 14:10        


Inflacija u zoni evra u avgustu je veća nego što su analitičari očekivali, iako je ostala nepromenjena u odnosu na prethodni mesec. Ovo je dovelo zvaničnike Evropske centralne banke (ECB) u nedoumicu

Inflacija u evrozoni prestala da usporava


Ukupna inflacija je bila 5,3 odsto za avgust, prema preliminarnim podacima Evropske statističke kancelarije u četvrtak. To jeiznad očekivanih 5,1 odsto, prema anketi Dau Džonsa, ali nepromenjeno od jula.

Cene hrane i dalje sunajveći pokretač ukupne inflacije, ali su pale za 1 procentni poen u odnosu na prethodni mesec.

Bazna inflacija, koja uklanja nestabilne stavke i predstavlja ključnu metriku za Evropsku centralnu banku, pala je u istom periodu za 0,2 procentna poena i sada je na istom nivou kao i glavna inflacija — na 5,3 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Član Upravnog saveta Evropske centralne banke Robert Holcman rekao je dapodaci pokazuju da je inflacija i dalje uporna, navodi Rojters. On, jedan od najoštrijih članova ECB, dodao je da najnovije brojke predstavljaju “zagonetku“ za centralnu banku.

ECB bi trebalo da se sastane14. septembra i saopštida li dalje podiže stope. Centralna banka je od jula 2022. podigla stope za 4,25 procentnih poena. Na poslednjem sastanku o kamatnim stopama, predsednica ECB Kristin Lagard rekla je da će pristigli podaci voditi banku da ili ponovo poveća stope ili potencijalno pauzira.

Uprkos nedavnom padu, otpornost visokih cena postavlja pitanja o tome da li banka treba da razmotri dalje povećanje kamatnih stopa kako bi inflaciju svela na cilj od 2 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija prestala da usporava evrozona inflacija usporavanje inflacije ekonomska analiza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana