Tekst objavljen: 06.11.2023 12:45        


U proteklih 15 godina, sa pojavom mobilnih telefona, gejming industrija je doživela ekspanziju i raste kontinuirano iz godine u godinu, ocenio je danas direktor Playstudios Europe Nikola Mitić, na predstavljeni rezultati gejming industrije na domaćem i svetskom tržištu

"Industrija video igara u Srbiji je već 15 godina u usponu"


„Danas smo se okupili kako bi upoznali medije i širu javnost sa industrijom video igara, i videli koji je njen status u zemlji i svetu. Prošle godine je na globalnom nivou ostvareni prihod od gejminga iznosio 220 milijardi dolara”, rekao je Mitić za Tanjug.

Što se tiče slobodnih radnih pozicija, Mitić ističe da je potraživanje za dizajnerima i programerima veliko.

„Raspodela pozicija je šarolika. Postoji veliki broj pozicija. Ulazak u samu industriju je težak, pošto zahteva multidisciplinarnost - poznavanje dizajna, ilustracije, programiranja, marketinga i druge”, rekao je Mitić.

Kako je naglasio, u gejming industriji postoji i veliki broj seniorskih pozicija.

Sanja Žugić iz Playstudios Europe i Srpske gejming asocijacije (SGA), istakla je da je u SGA trenutno više od 140 kompanija koje zapošljavaju preko 2.500 ljudi.

Ona je rekla da sa brojem žena u industriji video igara Srbija prednjači u odnosu na evropski prosek.

„Od ukupnog broja zaposlenih u gejming industriji u Evropi, 22 odsto čine žene, dok je u Srbiji broj žena 30 odsto. U Playstuos Europe je zaposleno 33 odsto žena, koje zauzimaju 50 odsto liderskih pozicija”, navela je Žugićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako je objasnila, to što se dešava u industriji video igara je dosta veliko, tako da je potrebno upoznati javnost sa ekspanzijom ove industrije.

Ona predviđa da će gejming industrija u Srbiji rasti i da je udruživanje u gejming asocijaciju nužno, kako bi se proizvođači lakše pozicionirali na svetskom tržištu.

Navela je da kod nas postoji više od 10 velikih studija, 50 srednjih i 60 malih koji proizvode video igre.

SGA je osnovana u martu 2018. godine u Beogradu, po uzoru na slične organizacije koje pružaju podršku sektoru gejming industrije u najrazvijenijim ekonomijama sveta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija video igre industrija video igara it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana