Tekst objavljen: 21.02.2023 14:15        


Ovaj region postaje "ljuti rival" tržištu Kine

Indija postaje "nova Kina"? Detalj iz Indije


Statističari kažu da ćeove godine Indija preteći Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja na svetu. Ne samo da se broj stanovnika u Kini smanjio u 2022, već su i ekonomski pokazatelji najgori u poslednjih 50 godina.

Danas je "Plan B" postao, maltene, neophodan korak u razvoju strategije poslovanja svakog biznisa. Više nego ikad u istoriji svetske ekonomije,preispituju se "sigurna" poslovna rešenja i najmoćnija tržišta.

Pre nekoliko godina, verovatno ne biste poverovali da će se proizvodnja i trgovina sa Kinom dovesti u pitanje, ipak, upravo to se dogodilo.

Usled brojnih otežavajućih faktora koje je pandemija donela za međunarodnu trgovinu i svetsku proizvodnju, globalni proizvođači i mali trgovci otpočeli su svoju potragu za alternativama, a tu su se posebno izdvojili Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) i Indija.

Ova regija, svakako, nije nikakvo novo otkriće, jer već decenijama na deklaracijama proizvoda čitate "Proizvedeno u Vijetnamu, Tajlandu, Kambodži...", ali je činjenica da su sada i oni koji nisu skloni promenama - postali otvoreni za ovakve alternative.

Podsećamo i da bi Indija mogla postati čvorište za proizvodnju ajfona, čime bi se Kini ozbiljno uzdrmao tron.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Po proizvodnji odeće i tekstila iz tog regiona prednjače Vijetnam, Mjanmar, Kambodža, Indonezija. Centri za industriju obuće su Vijetnam, Kambodža, Indija i Indonezija. Tajland se ističe po proizvodnji IT opreme, a Singapur po računarima, solarnim diodama, bezbednosnoj opremi, telefonskim centralama...

Kambodža, Indonezija, Malezija, Mjanmar i Vijetnam su istovremeno značajni zbog nafte i derivata, dok Indonezija beleži izuzetne rezultate u proizvodnji elektronskih mašina, vozila, računara, proizvoda od gume...

Spisak se nastavlja, i više je nego očigledno da će ovaj region postati "ljuti rival" tržištu Kine.

Indija je posebno atraktivna za izvoz rafinisane nafte, dragulja, plemenitih metala, tehnike i mašina, organskih hemikalija, vozila, farmaceutskih proizvoda, čelika, gvožđa, bakra, pamuka i kože.

A o tome koliko je atraktivna i za saradnju sa Srbijom, govori podatak da je u periodu januar – maj 2022. godine Srbija u Indiju izvezla robu u vrednosti od 8,21 miliona evra, dok je uvoz iz Indije bio 107,71 miliona evra.

Ukupna robna razmena je iznosila 115,92 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
indija kina industrijska proizvodnja svetska ekonomija jeftina radna snaga ekonomije u usponu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana