Tekst objavljen: 05.09.2023 13:45        


Na azijskim tržištima cene deonica pale, nakon jučerašnjeg rasta, jer su ulagače razočarali slabi podaci iz kineske ekonomije i jer je entuzijazam zbog novih potsticajnih mera splasnuo

Indeksi u Aziji padaju, kina glavni krivac


MSCI indeks azijsko-pacifičkog regiona bio je oko 7 sati u minusu oko 0.7 posto, izgubivši deo jučerašnjih dobitaka.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0.1 posto, dok su cene deonica u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0.1 i 1.4 posto.

Ulagače je jutros razočarao izveštaj koji je pokazao da su aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u avgustu zabeležile najslabiji rast u poslednjih osam meseci zbog slabe domaće potražnje.

To pokazuje da je oporavak drugog po veličini svetske ekonomije i dalje slab, uprkos merama kojima vlasti pokušavaju potsaknuti potrošnju.

Juče su upravo zbog takvih mera cene kineskih, ali i drugih deonica u regionu snažno porasle.

- Slabiji nego što se očekivalo podaci iz uslužnog sektora preokrenuli su raspoloženje na tržištu. Kineske mere zapravo predstavljaju popuštanje vrlo strogih restrikcija, što može usporiti ili zaustaviti daljnje štete, ali to nisu takve mere koje bi mogle popraviti štetu i potstaknuti značajniji rast privrede”, objašnjava Charu Chanana, strateg u Saxo banci.

Oprez na tržištima posledica je i nedostatka vesti s Wall Streeta jer se u SAD-u juče zbog praznika nije radilo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Podršku tržištima pruža, pak, odluka australske centralne banke da ključna kamatna stopa ostane nepromenjena na 4.1 posto.

Zahvaljujući popuštanju inflacijskih pritisaka, to je već treći mesec zaredom kako centralna banka nije povećala kamate pa se ulagači nadaju da je ciklus povećanja kamata završen.

A na valutnim je tržištima vrednost dolara prema korpi valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 104.18 poena, dok je juče u ovo doba iznosio 104.20 poena.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 146.20 na 146.55 jena.

Ali, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku pa je cena evra dosegnula 1.0795 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1.0780 dolara.

Cene se nafte, kreću u različitim smerovima. Cena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0.04 posto, na 88.95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 0.48 posto, na 85.95 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
indeksi berzanski indeksi vesti sa berze azijske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana