Tekst objavljen: 09.09.2019 11:55        


Iako do grejne sezone ima još oko mesec i po, već sad mnogi počinju da računaju koliko će im novca biti potrebno za zagrevanje domaćinstva. Kako sada stvari stoje, cene grejanja neće se mnogo promeniti u odnosu na prošlu grejnu sezonu jer nije bilo ni promene cene energenata, a za sada nema najava da bi se to moglo desiti

Grejna sezona, najverovatnije, po staroj ceni

Istini za volju, bilo je govora o tome da bi struja mogla poskupeti dva odsto zbog zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, ali čak i ako se to desi, taj procenat ne bi značajno uticao na povećanje računa.

Tako bi, kao i protekle grejene sezone, troškovi za zagrevanje domaćinstva tokom zime, u zavisnosti od vrste energenta koji se koristi, trebalo da se kreću od oko 45.000 dinara, ali i da premaše 120.000.

Kilogram peleta 23 i 25 dinara

Poslednjih nekoliko godina sve je više onih koji za zagrevanje domaćinstva koriste pelet, pa se u skladu s tim i on sve više nudi, i to ne samo u stovarištima već i u pojedinim specijalizoavnim trgovinama. Na stovarištu „Maj gor” ta vrsta ogreva prodaje se već gotovo dve decenije, a u ponudi su dve vrste peleta, koji se prodaje na kilogram. Tako je kilogram peleta od nekoliko vrsta drveta 23 dinara, a peleta od bukve 25.


Najpovoljnije bi, kao i do sada, trebalo da bude grejanje na čvrsta goriva, odnosno kombinacija uglja i drva, a račun može narasti iznad 100.000 ako oni koji koriste električnu energiju za ne vode računa koliko struje troše, kao i kada pale grejna tela. A da to treba raditi jer trošak može biti višesturuko manji, a ušteda veća, potvrđuje to što je kilovat noću četiri puta jeftiniji nego danju. Zato je dobro znati da skuplji kilovat u najskupljoj, crvenoj zoni, u koju se ulazi kada se potroši više od 1.600 kilovata mesečno, košta gotovo 18 dinara, a jeftiniji oko 4,50.

9.500 dinara po toni pa naviše cena uglja

Cena prirodnog gasa nije se menjala gotovo tri godine i kubni metar košta oko 40 dinara, u proseku. Tako bi troškovi za zgrevanje domaćinstva od oko 60 kvadratnih metara mesečno u proseku trebalo da iznose oko 12.000 dinara. Ipak, taj iznos neće biti isti za sve individualne potrošače prirodnog gasa jer se cene razlikuju od distributera do distributera, pa će neko plaćati nešto više, a nekome će račun biti nešto manji.

Oni koji se greju na čvrsta goriva već se pripremaju za grejnu sezonu. Mnogi su već od proleća obnavljali zalihe i na taj način olakšali sebi plaćanje troškova za grejanje, mada, naravno, ima i onih koji će u kupovinu tek krenuti i koji će kupovati na parče i u skladu s debljinom svojih novčanika. Na stovarištu „Maj gor” prostorni metar tvrdog ogrevnog drveta košta 6.500 dinara. Ta cena važi za drvo koje nije izrezano, a kada se iseče, cena narasta na 6.800 dinara, dok iscepkan metar ogrevnog drveta košta 7.200. U cenu je uračunat prevoz za Novi Sad, pod uslovom da se kupi odgovarajuća količina. Na stovarištu uglja ima, a potražnja je veća od ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Cene uglja kreću se od 9.500 dinara po toni, koliko košta drevni ugalj, do 14.500, što je cena koju treba platiti za tonu uglja „banovići”. Na tom stovarištu navode da se nove isporuke ogreva očekuju, ali i da se ne može precizno reći kada jer je snabdevanje ugljem nešto otežanije nego ranije.

6.200 dinara pa naviše kubik ogrevnog drveta

Na stovarištu „Iskra pan”, po rečima direktora Branka Bjelića, ogreva ima dovoljno, ali je potražnja nešto manja od uobičajene u ovo doba. Kupci više kupuju tvrdo ogrevno drvo (bagrem, bukva, hrast), a prostorni metar, bez sečenja i cepanja, košta 6.200 dinara. Ponuda uglja je dobra – tona drvenog „kolubara” košta 8.500 dinara, drveni ugalj „stanari kocka” je 10.500 dinara, tona uglja „pljevlja” je 14.000 dinara, dok je ugalj „banovići” 15.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grejanje stara cena ogrev, grejna sezona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana