Tekst objavljen: 06.09.2023 14:45        


Sad je i više nego nesporno da ćemo gorivo u narednom periodu plaćati skuplje i da postoje dva razloga: jedan nam dolazi sa svetskih berzi gde nafta poslednjih dana poskupljuje iz dana u dan, a drugi su domaće akcize

Gorivo bi vrlo lako moglo da poskupi, a evo šta može na to da utiče

Litar evrodizela u Srbiji već košta 204 dinara, a benzina evropremijum BMB 189 dinara. Za nekoliko nedelja gorivo je na pumpama poskupelo u proseku za oko 5 dinara, a nove najave govore u prilog ulaznom trendu cena goriva. Barelom nafte jutros se trguje po ceni od 90 dolara, što je poskupljenje od čak 15 dolara za tri nedelje!

Saudijska Arabija i Rusija saopštile su juče da će produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte do kraja godine, i odmah potom je cena nafte tipa Brent dosegla najviši nivo u poslednjih 10 meseci.

Saudijsko ministarstvo energetike je navelo da će smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno, koje je stupilo na snagu u julu, nastaviti da važi "još tri meseca do kraja decembra 2023. godine".

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak u zasebnom saopštenju je naveo da će u istom periodu biti nastavljeno smanjenje izvoza ruske nafte od 300.000 barela.

Saudijska Arabija, koja je najveći izvoznik sirove nafte, sada je prvi put najavila smanjenje proizvodnje posle junskog sastanka grupe OPEK+, koja pored Organizacije zemalja izvoznica nafte uključuje Rusiju i neke druge države.

Prethodno je u aprilu nekoliko članica OPEK+ da dobrovoljno smanjilo proizvodnju za više od milion barela dnevno. Taj iznenađujući potez je nakratko povećao cene nafte, ali nije uspeo da dovede do njihovog trajnog oporavka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Veće i akcize na gorivo u Srbiji

Domaći faktor koji će uticati na cenu goriva u Srbiji već od oktobra jesu akcize. Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje specifičnih iznosa akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za 8 odsto u odnosu na važeće iznose akciza.

To praktično znači da će akciza na benzin biti povećana za 4,63 dinara za litar i iznosiće 62,47 dinara, na dizel bi trebalo da iznosi 4,76 dinara i biće 64,24 dinara, a na tečni naftni gas TNG bi trebalo da bude povećana za 3,61 dinar po kilogramu i da iznosi 48,78 dinara. Inače, akcize na benzin sada iznose 57,84 dinara, na dizel 59,48, a na TNG 45,16 po kilogramu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo poskupljenje goriva cena nafte akcize

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana